Szakszuka to danie, do którego przekonywałam się bardzo długo. Brzmi nieswojsko, wygląda w mojej opinii kompletnie nie zachęcająco. Jednak nadszedł ten dzień, gdy miałam już dość klasycznych jajków na miękko  z furą warzyw, więc postanowiłam sprawdzić, co tam tym moim kochanym pacjentom tak bardzo smakuje w tym daniu. Fakt, zmieniłam kilka składników, na te, które aktualnie miałam w domu, jednak szakszuka z cebulą i kukurydzą okazała się daniem na tyle ciekawym, że znajduje swoje miejsce na blogu.

Nieczęsto zdarza się, aby mój brzuch powiedział „ło Julka, ale się nażarłaś, nie ma szans, więcej nie dam rady”, ale szakszuka j\z cebulą i kukurydzą pokonała mój żołądek bez dna, poważka. Byłam w 3/4 potrawy, gdy zaczęłam jeść z łakomstwa a nie głodu. Na szczęście kalorycznie wygląda to bardzo ładnie, zatem ten grzech obżarstwa został mi wybaczon. Chyba 😛

Danie w smaku jest słodkawe w smaku. Zawdzięcza to zarówno cebuli, pomidorom jak i kukurydzy, co nie każdemu przypadnie do gustu, jednak koneserzy ziół z pewnością będa potrafili wyczarować z tego prostego i smacznego dania coś naprawdę popisowego. Chętnie dowiem się jakich przypraw wy używacie w przyprawianiu swojej szakszuki, komentarze mile widziane!

Składniki (2 porcje):

– 4 jajka
– puszka pomidorów krojonych
– cebula
– 5 łyżek kukurydzy konserwowej
– czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 4 kromki żytniego pieczywa razowego
– 3 łyżeczki masła
– 3 ząbki czosnku
– pieprz czarny mielony
– sól
– świeża lub suszona natka pietruszki

Przygotowanie: 

1. Masło dzielimy na 3 części, dwie do posmarowania chleba, jedna do smażenia
2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, aż się zeszklą.
3. Dodajemy pomidory i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem 3-4 minuty.
4. W sosie robimy 4 wgłębienia i wbijamy w nie jajko. Doprawiamy jajko do smaku i „gotujemy’ na małym ogniu do ścięcia białka. Można patelnię przykryć, jajko szybciej się zetnie.
5. Podaną potrawę posypać natką pietruszki (może być suszona)

szakszuka z cebulą i kukurydzą

Wartości odżywcze (1 porcja):

441 kcal
21 g białka
19,1 g tłuszczy
42,5 g węglowodanów
10,3 g błonnika