Każdy z nas lubi warzywa i owoce, ale czy każdy z nas wie, jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały swoje właściwości?
Warzywa i owoce w diecie są doskonałym źródłem witamin, błonnika, przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych. Ze względu na wysoką zawartość wody należą one do grupy produktów niskokalorycznych, a ze względu na barwę, konsystencję i walory smakowo-zapachowe zachęcają nas do ich spożywania.
Warzywom i owocom przypisuje się właściwości antynowotworowe, odmładzające oraz ochronne, m.in. dlatego ich spożycie w naszej diecie powinno być wysokie.
Ta grupa pokarmowa charakteryzuje się wysoką zawartością witamin takich jak witamina C, która jest najpowszechniejszym przeciwutleniaczem. Znana jest także ze swoich właściwości wzmacniających układ odpornościowy. Kolejnym , bardzo ważnym składnikiem jest witamina A, czyli beta-karoten, który działa korzystnie na nasz wzrok, stan naszej skóry, a także – tak jak witamina C- na nasz układ odpornościowy. Ponadto wspomaga tworzenie się nowych komórek i tkanek.
Warzywa i owoce działają także zasadowo na nasz organizm, przeciwdziałając zakwaszeniu organizmu, które może doprowadzić do problemów gastrycznych, osłabienia, podatności na infekcje i ogólnego złego stanu organizmu.
Warzywa i owoce, po zakupie, powinno się przechowywać w warunkach, które utrudniają ich psucie, utratę cennych wartości odżywczych a także hamują proces dojrzewania i utleniania (np. czernienia jabłek). Warzywa i owoce przechowujemy zarówno w lodówce jak i poza nią. Część z nich można także mrozić, by móc wykorzystać je w późniejszym czasie. Dotyczy to szczególnie owoców i warzyw sezonowych, których dostępność ograniczona jest ze względu na pory roku.
Warzywa i owoce, które przechowujemy w naszych kuchniach, na strychu, w piwniczce czy w spiżarni, pod wpływem warunków w jakich się znajdują ulegają procesom, do których zaliczamy dojrzewanie, oddychanie i parowanie. Dodatkowo warzywa i owoce narażone są na drobnoustrojów (bakterii, pleśni, grzybów), które mogą prowadzić do zepsucia żywności oraz zatruć pokarmowych.
Przechowując warzywa i owoce należy pamiętać, że nie wszystkie z nich będą dobrze czuły się w lodówce, część z nich dobrze czuje się w temperaturach około 15 stopni. Trzymanie ich w lodówce spowoduje utratę smaku i aromatu, a także może przyczynić się do wcześniejszego psucia. Dobrą wskazówką, czy owoc nadaje się do lodówki są jego naturalne warunki dojrzewania. Tyczy się to m.in. awokado, bananów, mango, czy ananasów. Owoce te trzymamy w koszykach lub półmiskach w ciepłym, suchym miejscu.
Jak już wiemy, nie wszystkie warzywa i owoce lubią lodówkę. Nie trzymamy w niej np. pomidorów i ogórków, nie dość, że stracą smak to zaczną się szybciej psuć. To samo tyczy się cukinii oraz bakłażana, które najlepiej czują się na powietrzu, w niskiej temperaturze z dala od źródła światła.
Częstym błędem popełnianym w kuchni jest trzymanie w lodówce ziemniaków i cebul, które także mogą zacząć w niej gnić. Dlatego najlepszym wyjściem będzie trzymanie ich w suchym, zaciemnionym miejscu. Inaczej zaczną kiełkować i puszczać pędy. Jeśli tak się stanie nie należy ich spożywać, ponieważ w pędach i oczkach zbierają się toksyczne substancje mogące zaszkodzić zdrowiu. W ten sam sposób przechowuj buraki.
Poza lodówką przechowujemy także cytryny, czosnek, warzywa i owoce wodniste (ponieważ stracą swój smak i aromat). Warzywa i owoce nie powinny być myte (robimy to przed spożyciem) oraz nie powinny leżeć w foliach lub zamkniętych pojemnikach, ponieważ może to doprowadzić do powstawania niekorzystnych dla zdrowia związków, a także ich gnicia poprzez zbieranie się pary wodnej, zatem dajemy im swobodę oddychania.
Temperatura przechowywania warzyw i owoców w lodówce różni się w zależności od ich rodzaju, choć większość lodówek wyposażona jest w specjalne pojemniki, bądź szuflady, które utrzymując odpowiednią wilgoć i temperaturę przyczyniają się do zachowania właściwości oraz wartości pokarmów roślinnych. Wyłożenie szuflad i pojemników na owoce papierowym ręcznikiem nie będzie przesadą, papier wchłonie zbędną wilgoć przedłużając świeżość produktów.
W lodówce trzymamy owoce jagodowe – z szypułkami, nieumyte. W innym wypadku bardzo szybko zgniją. Mogą w niej stać nawet 2 czy 3 dni. Warzywa korzenne dobrze jest zawinąć w papierowe ręczniki, które zapobiegną szybkiemu odparowywaniu wody oraz ich gniciu. To samo tyczy się szczypiorku, natki pietruszki i wszelkich ciętych ziół.
W lodówce dobrze czują się także sałaty, kapusty, cykoria oraz wszystkie tego typu warzywa, aby dodatkowo zachować ich świeżość dobrze jest przykryć je papierowym ręcznikiem. To samo tyczy się pora czy brukselek. Rzodkiewki lepiej będą się czuły po odcięciu liści. Wtedy mogą w chłodzie lodówki wytrzymać nawet do 5 dni. Jabłka można trzymać zarówno w lodówce jak i na zewnątrz.
Należy pamiętać, by zielonych warzyw nie przechowywać w sąsiedztwie produktów wydzielających etylen, ponieważ sprawia on, że dojrzewają one szybciej. Do warzyw i owoców zawierających go należą papryka, banany, jabłka, gruszki czy pomidory.
Już robiąc zakupy mamy wpływ na jakość warzyw i owoców. Kupowanie jędrnych, dojrzałych, nieuszkodzonych i suchych produktów przedłuży ich trwałość. Kupując foliowane warzywa i owoce zwracajmy uwagę, czy pod nimi nie znajduje się wilgoć. Jeżeli zauważymy zepsute, gnijące lub pleśniejące produkty należy wyrzucić je od razu, żeby nie zaraziły pozostałych. Produktów takich nie jemy, nawet po odkrojeniu zepsutej części.
Aby zminimalizować ryzyko psucia się żywności i jej marnowania najlepszym pomysłem jest kupowanie jej w niewielkich ilościach.
Warzywa i owoce zawsze myj dopiero przed spożyciem. Niezależnie od tego, czy zamierzasz jeść je ze skórką, czy też obierać czynność ta jest obowiązkowa za każdym razem.
Okres przechowywania warzyw i owoców jest różna, część z nich można przechowywać nawet do miesiąca w odpowiednich warunkach (ziemniaki, kapusta, marchew, pietruszka, seler, por, jabłka czy pomidory), ale większość z nich nadaje się do spożycia przez około tydzień (np. gruszki, czy czerniejące banany).
Przetwory warzywne lub owocowe najlepiej trzymać w lodówce, poniżej 15 stopni Celsjusza. Mrożone warzywa i owoce można przetrzymywać nawet rok. Od razu po zakupie należy je dokładnie umyć, dokładnie osuszyć i pakować w przeznaczone do tego torebki bądź inne opakowania. Pamiętaj, by raz rozmrożonych produktów nie mrozić ponownie.
Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania dotyczące tematu, zapraszam 🙂 chętnie odpowiem!
Dodaj komentarz