Dobry zarówno na zimno, jak i gdy odstoi swoje na blacie. Sycący, gęsty, czekoladowy. Idealny gdy masz ochotę na słodki posiłek, ale jednocześnie chcesz, żeby to był posiłek, który mieści się w 80, a nie 20 😉 Nie wiesz o czym mówię? To zerknij do wpisu o zasadzie 80/20!

SKŁADNIKI na 6 porcji:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 70 g erytrolu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 35 g masła
  • 50 g mleka
  • 30 g siemienia lnianego/babki płesznik
  • aromat waniliowy
  • 50 g chudego twaogu
  • 110 g czarnej konserwowej fasoli
  • czubata łyżeczka kakao

PRZYGOTOWANIE:

  1. Formę 20×20 wyłożyć papierem do pieczenia
  2. Zmielić orzechy i odłożyć 25 g na bok
  3. Do miksera dodać erytrol i połamaną czekoladę. Rozdrobnić.
  4. Do garnka dodać zmiksowane orzechy z czekoladą, miękkie pokrojone masło, mleko i podgrzewać na malutkim ogniu do rozpuszczenia i wymieszania składników. Nie dopuścić do zagotowania. Można także rozpuścić masło, mleko i czekoladę w kąpieli wodnej.
  5. Do miksera dodać siemię lniane (niemielone będzie wyczuwalne w konsystencji, można dodac mielone czy łuski babki płesznik), arm at waniliowy, rozdrobniony, odsączony w razie potrzeby twaróg, wypłukaną i odsączoną na ręczniku papierowym fasolę oraz masę czekoladową. Dokładnie zmielić.
  6. Przełożyć do formy, wyrównać warstwę i oprószyć kakao i pozostałymi orzechami.
  7. Wstawić do lodówki na ok 5 godzin, potem na ok 30 minut do zamrażarki (można pominąć, al mrożenie poprawi konsystencję)

Wartości odżywcze na porcję:

356 kcal
17,8 g białka
23,7 g tłuszczów
19,2 g węglowodanów
4,4 g błonnika