Wysoko kaloryczny, z większą ilością tłuszczów niż węglowodanów, ale z średnim ŁG 😛 i rozsądną ilością białka jak na deser! 😀 Myślę, że to całkiem fajna alternatywa dla kupnych marketowych ciast lub wypieków na białej mące i cukrze. I jak cudownie komponuje się z espresso lub americano!

SKŁADNIKI na 6 słoiczków:

  • 3 paczki kakaowych ciasteczek Belvita (mogą być każde inne kruche ciasteczka kakaowe – 150g)
  • 70 g masła
  • 10 g kakao
  • 100 g orzechów laskowych
  • 250 g śmietanki 30%
  • 25 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady 80%
  • 300 g (2 kubeczki) skyru
  • łyżka żelatyny + 30 g ciepłej wody
  • porcja odżywki białkowej
  • 2 łyżeczki ksylitolu waniliowego lub ksylitolu + aromat waniliowy

PRZYGOTOWANIE:

Ciasteczkowy spód

  1. Ciastka rozdrobnić i wymieszać w mikserze z 50 g masła i kakao.
  2. Przełożyć do słoiczków i uklepać dno.
  3. Wstawić do zamrażarki na 10-15 minut.

Masa orzechowa

  1. Orzechy można wcześniej podprażyć na suchej patelni, ale nie ma takiej potrzeby. Zmielić orzechy na drobno.
  2. Orzechy przełożyć do garnuszka, dodać 150 g śmietany i posiekaną białą czekoladę. Gotować mieszając 8-10 minut nie doprowadzając do wrzenia.
  3. Przełożyć do miksera, dodać odżywkę białkową i zblendować prawie na gładko.
  4. Przełożyć na ciasteczkowe spody, ostudzić i włożyć do lodówki na 15 minut.

Masa skyrnikowa

  1. Skyr wymieszać z aromatem i ksylitolem.
  2. Żelatynę wymieszać z ciepłą wodą (można dać ciut więcej wody, bardzo intensywnie mieszać, żeby nie zastygła)
  3. Dodać łyżkę albo dwie masy skyrnikowej i dokładnie wymieszać z żelatyną.
  4. Wymieszać z resztą masy, najlepiej w mikserze.
  5. Wyłożyć na masę orzechową i zostawić do stężenia.

Polewa czekoladowa

  1. Gorzką czekoladę rozdrobić, rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Do garnka dodać 100 g śmietany 20 g masła i rozpuszczoną czekoladę i gotować ciągle mieszając ok 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Sos wylać na masę skyrnikową (jeśli masa skyrnikową nie stężeje do tego czasu to może się wymieszać z czekoladą, ale też będzie pycha :D).
  3. Odstawić do lodówki na minimum 40 minut. Im dłużej deserki będą się chłodzić tym lepsze będą 😀

Wartości odżywcze na 1 słoiczek:

575 kcal
16,2 g białka
42,1 g tłuszczów
34,1 g węglowodanów
3,7 g błonnika

Może nie najpiękniejsze zdjęcia, ale chciałam pokazać też mniej więcej jak wyglądają warstwy 😉 a u mnie zawsze nieidealne te wszystkie cuda 😀