Szybkie, sycące desery cieszą się dużym powodzeniem, o i ja się z takim wbijam 😀 Kulki, zwane w sieci kulkami mocy – choć moje jednak przechrzciłam na kulki wymagające pomocy xD
Do obtoczenia kulek trzeba będzie rozpuścić 2 tabliczki (mleczną i gorzką) czekolady – bo jak użyjemy ilości z przeliczenia to ciężko będzie je pokryć w całości. Ale przepis przeliczony jest na czekoladę, która będzie na kulkach – nie na tą, która zostanie po obtaczaniu.
Polecam też rozpuszczać lub przelać ją do silikonowego pojemnika, żeby tą, która nam zostanie i zastygnie móc łatwo wyjąć i wykorzystać 😀
SKŁADNIKI na 25 kulek:
- 80 g orzechów arachidowych (mogą być solone)
- a jeśli nie solone to też ciut soli
- 90 g suszonych daktyli bez pestek
- 40 g odżywki białkowej
- 70 g masła orzechowego
- czekolada gorzka i czekolada mleczna
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy arachidowe zmielić na drobne kawałki
- Dodać masło orzechowe, daktyle, odżywkę białkową i zmiksować do „sypkiej” konsystencji. Masa po ściśnięciu w dłoni powinna zachowywać się jak plastelina.
- Uformować 25 kuleczek i włożyć do lodówki
- W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej posiekane czekolady.
- Kulki obtaczać w czekoladzie i odkładać na talerz owinięty folią aluminiową
- Wstawić na 15 minut do lodówki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE na 1 kulkę:
79 kcal
2,6 g białka
4,8 g tłuszczów
6,9 g węglowodanów
0,9 g błonnika
Dodaj komentarz