Szybkie, sycące desery cieszą się dużym powodzeniem, o i ja się z takim wbijam 😀 Kulki, zwane w sieci kulkami mocy – choć moje jednak przechrzciłam na kulki wymagające pomocy xD

Do obtoczenia kulek trzeba będzie rozpuścić 2 tabliczki (mleczną i gorzką) czekolady – bo jak użyjemy ilości z przeliczenia to ciężko będzie je pokryć w całości. Ale przepis przeliczony jest na czekoladę, która będzie na kulkach – nie na tą, która zostanie po obtaczaniu.

Polecam też rozpuszczać lub przelać ją do silikonowego pojemnika, żeby tą, która nam zostanie i zastygnie móc łatwo wyjąć i wykorzystać 😀

SKŁADNIKI na 25 kulek:

  • 80 g orzechów arachidowych (mogą być solone)
  • a jeśli nie solone to też ciut soli
  • 90 g suszonych daktyli bez pestek
  • 40 g odżywki białkowej
  • 70 g masła orzechowego
  • czekolada gorzka i czekolada mleczna

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy arachidowe zmielić na drobne kawałki
  2. Dodać masło orzechowe, daktyle, odżywkę białkową i zmiksować do „sypkiej” konsystencji. Masa po ściśnięciu w dłoni powinna zachowywać się jak plastelina.
  3. Uformować 25 kuleczek i włożyć do lodówki
  4. W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej posiekane czekolady.
  5. Kulki obtaczać w czekoladzie i odkładać na talerz owinięty folią aluminiową
  6. Wstawić na 15 minut do lodówki.

WARTOŚCI ODŻYWCZE na 1 kulkę:

79 kcal
2,6 g białka
4,8 g tłuszczów
6,9 g węglowodanów
0,9 g błonnika