Brokuł. ZIelone warzywo, które z wieloma dzieciamami i częścią dorosłych prowadzi wojnę smakową, która nigdy nie przechyla szali zwycięstwa na żadną ze stron. No dobra, dramatyzuję. Da się go zjeść i nawet czasem smacznie! Na przykład w takiej paście, gdzie smak brokułowy łączy się z serem sałątkowym a’la feta i smażoną cebulką.

Jak nienawidzę zielonego jedzenia, a brokuł kojarzy mi się z okresem, w którego czasie uczyłam się jeść warzywa, w dodatku zielone (ten sam okres sprawił, że zainteresowałam się dietetyką) – tak pasta ze słonym serkiem i chrupiącą cebulą okazała się naprawdę smaczna! Jeśli nie wierzycie mi na słowo – sprawdźcie sami!

Składniki na 3 porcje:

  • 250 g gotowanego na parze lub w wodzie brokuła
  • 100 g serka sałatkowego a’la feta
  • 100 g cebuli szalotki
  • łyżka oleju do smażenia cebulki

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, poddusić lub podsmażyć na oliwie do zeszklenia.
  2. Brokuła ugotowanego na parze lub w wodzie zblendować z serem
  3. Dodać cebulę, wymieszać dokładnie

Wartości odżywcze na 1 porcję:

145 kcal
8,3 g białek
8,9 g tluszczów
6,5 g węglowodanów
2,6 g błonnika