Ciasto buraczkowe z czekoladą i kakao to propozycja mocno kaloryczna, także będzie to idealne danie dla osób na Intermittent Fasting (po dodaniu do ciasta np. skyru dla zbilansowania ilości białka w posiłku), czy na wyjątkową okazję, jaką są Święta Bożego Narodzenia – ponieważ do ciasta wykorzystujemy gotowane buraki, a tych nigdy nie brakuje po gotowaniu barszczu 😀

Ciasto jest jak mocno kakaowe brownie, czarne gęste, sycące mocno. Dobre zarówno solo (gorzka czekolada świetnie łamie słodycz buraków i miodu), można je jeść solo, ale warto dodać do niego trochę owoców, 2-3 łyżki jogurtu i np. rozmrożone wiśnie. Coś czuję, że w takim wydaniu będzie częstym posiłkiem w moim grudniowym planie żywieniowym.

Składniki na 9 dużych porcji

  • 250 g gotowanych buraków (może być nawet 350)
  • 4 jaja
  • 220 g mąki owsianej
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g miodu
  • 50 g kakao prawdziwego
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (termoobieg)
  2. Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, rozdrobnić w mikserze lub posiekać na małe kawałki.
  3. Czekoladę posiekać.
  4. Jaja, olej i miód zmiksować na gładko, można lekko ubić
  5. Suche składniki przesiać przez sitko (dodać do ciasta otręby, które zostaną na sitku
  6. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych, ciągle miksując
  7. Dodać powoli buraki, dalej mieszając.
  8. Dodać czekoladę, przemieszać łyżką
  9. Ciasto wyłożyć do formy 20 × 20 (na papier do pieczenia), piec 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem stan wypieczenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

405,3 kcal
8,4 g białka
25,2 g tłuszczów
32,9 g węglowodanów
3,5 g błonnika