Ciasto buraczkowe z czekoladą i kakao to propozycja mocno kaloryczna, także będzie to idealne danie dla osób na Intermittent Fasting (po dodaniu do ciasta np. skyru dla zbilansowania ilości białka w posiłku), czy na wyjątkową okazję, jaką są Święta Bożego Narodzenia – ponieważ do ciasta wykorzystujemy gotowane buraki, a tych nigdy nie brakuje po gotowaniu barszczu 😀
Ciasto jest jak mocno kakaowe brownie, czarne gęste, sycące mocno. Dobre zarówno solo (gorzka czekolada świetnie łamie słodycz buraków i miodu), można je jeść solo, ale warto dodać do niego trochę owoców, 2-3 łyżki jogurtu i np. rozmrożone wiśnie. Coś czuję, że w takim wydaniu będzie częstym posiłkiem w moim grudniowym planie żywieniowym.
Składniki na 9 dużych porcji
- 250 g gotowanych buraków (może być nawet 350)
- 4 jaja
- 220 g mąki owsianej
- 150 g oleju rzepakowego
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g miodu
- 50 g kakao prawdziwego
- 2 łyzeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (termoobieg)
- Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, rozdrobnić w mikserze lub posiekać na małe kawałki.
- Czekoladę posiekać.
- Jaja, olej i miód zmiksować na gładko, można lekko ubić
- Suche składniki przesiać przez sitko (dodać do ciasta otręby, które zostaną na sitku
- Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych, ciągle miksując
- Dodać powoli buraki, dalej mieszając.
- Dodać czekoladę, przemieszać łyżką
- Ciasto wyłożyć do formy 20 × 20 (na papier do pieczenia), piec 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem stan wypieczenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
405,3 kcal
8,4 g białka
25,2 g tłuszczów
32,9 g węglowodanów
3,5 g błonnika
Dodaj komentarz