Ja nie wiem, jak to się stało, że jedna z moich ulubionych surówek jeszcze nie zagościła na tym blogu, to jakiś absurd 😛
W pora zwykle kojarzy się z włoszczyzną, mało kto z nas jada go w innej formie, a szkoda, bo to naprawdę smaczne i chrupiące warzywo, które zasługuje na nasze uznanie! Ma niski indeks glikemiczny, ogrom witamin (np. witaminy C, czy witaminy A) oraz zawiera sporo soli mineralnych, takich jak żelazo czy wapń.
Surówka z pora i kiszonego ogórka idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu, śniadania czy po dodaniu jajka i np. makaronu – jako pełnoprawne danie, dlatego polecam poeksperymentować!
Składniki na dwie porcje:
- 200 g pora
- 2 kiszone ogórki
- łyżka majonezu
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pora myjemy, kroimy w ćwiartki.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę.
Do warzyw dodajemy majonez i przyprawy, mieszamy
Najsmaczniejsza kilka godzin po przygotowaniu, gdy smaki się przegryzą

Wartości odżywcze na 1 porcję:
100,7 kcal
1,9 g białek
8,2 g tłuszczów
3,2 g węglowodanów
2,7 g błonnika
Dodaj komentarz