Masz gości za 40 minut, a nie masz czego podać do kawki? No to może ultra szybkie, proste ciastka, które owszem – są kaloryczne, ale zrobisz je w dosłownie chwilę i zapewniam, że nie dasz rady pochłonąć kilku na raz – bo Cię po prostu zakleją 😀 Nawet ja, nadworny łasuch, byłam w stanie zjeść tylko dwa pod rząd.

Ciasteczka te to także świetny sposób na powstrzymanie swoich zachcianek łakociowych, bo można je przetrzymywać w szczelnym słoiku i w razie „awarii silnej woli” zjeść jedno czy dwa i nie rozjechać swoich założeń dietetycznych za bardzo (jedno to ok. 90 kcal). Zawsze zachęcam Was do trzymania domowych łakoci, dla spokoju psychicznego (jeśli mamy problem z jedzeniem słodyczy, ale coś w szafce uspokaja wewnętrznego łasucha).

Aby jak najdłużej były świeże, polecam trzymanie ich w szczelnym pojemniku na ręczniku papierowym. Uwaga, są naprawdę kruche!

Składniki na 25 ciasteczek

  • 280 g masła orzechowego
  • miarka odżywki białkowej
  • jajko
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • pół deserowej czekolady

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza, góra-dół
  2. Masło utrzeć z jajkiem, słodzikiem oraz odżywką
  3. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, dodać do masy, dobrze wymieszać
  4. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia. Z ciasta formować 2-3 cm kulki i układać na blaszcze
  5. Spłaszczyć ciasteczka widelcem
  6. Wstawić do piekarnika na 15 minut
  7. Ciasta wraz z papierem do pieczenia delikatnie zsunąć na kratkę i nie zdejmować do pełnego wystudzenia (inaczej się po prostu rozpadną)

Wartości odżywcze na porcję (5 ciastek)

453 kcal
17,6 g białek
34 g tłuszczów
17,7 g węglowodanów
3,44 g błonik
a