Banana bread, czyli chyba najbardziej znany przepis na wykorzystanie czarnych bananów jaki istnieje. Smaka na to ciacho narobiła mi ostatnio Mishon, gdy wrzuciła na swój kanał film, w którym jej syn i mąż świetnie bawią się przygotowując ciasto, a zmotywował mnie do upieczenia go jeden z obserwatorów na Insta, gdy podesłał mi przepis, żebym koniecznie sprawdziła – jak nie dla siebie, to dla męża – bo jego wersja była na mące białej.

A, że mój mąż jada co mu dam 😉 to i tak na białej mące bananowego chlebka by nie dostał 😛 Jako, że oboje jesteśmy oporni na insulinę 😉 to w naszym domu królują zupełnie inne mąki i byłam wręcz pewna, że wzięłam do gotowania mąkę pszenną, pełnoziarnistą. Jednak w czasie mieszania ciasta okazało się, że jednak jestem ciulem i pomerdałam pojemniki (polecam jednak podpisywac pojemniki, nie być jak ja) i zamaist mąki pszennje dodałam mąkę gryczaną, która nie jest tak mocno plastyczna. Dlatego na szybko dodałam do ciasta jogurtu, coby nabrało większej elastyczności i z duszą na ramieniu (ale emocje!) wyłożyłam masę do formy.

Ciasto/chleb wyszło wyraźnie bananowe, mimo iż użyłam bananów jeszcze w miarę żółtych (ze względu na IO staram się jednak nie dawać im czasu na dojrzenie, by nie podbijać dodatkowo insuliny cukrami prostymi), także jeśli Wasze banany są czarne niczym smoła – miód nie będzie Wam potrzebny!

Bananowy chlebek z mąki gryczanej to opcja bezglutenowa, idealna do cekoladowe smarowidła, do powideł, twarogu, do musu owocowego, kremu orzechowego, do wszytskiego na słodko co sobie wybierzecie. U nas królował biały ser, dżem malinowy i borówki.

Ciasto po ostygnięciu kroi się bezproblemowo, jedynie gorzka czekolada odpada w całości, ale to już kwestia zawartości kakao w czekoladzie i stopnia „gorzkości”.

Składniki na bananowy chlebek z mąki gryczanej (4 porcje):

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • łyżka miodu
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali
Banana rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, miodem, solą i jogurtem
Dodać mąkę i masło, wymieszać
Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i opruszonej mąką, posypać pokruszoną czekoladą (czekoladę można także wmieszać w masę).
Piec w maszynie do chleba lub w piekarniku rozgrzanym do 170-180 sotpni około 50-60 minut do suchego patyczka

Wartości odżywcze na porcję:

451 kcal
13,2 g białka
18,5 g tłuszczy
56 g węglowodanów
4,3 g błonnika