Jeśli tak jak ja nie jestem fanem awokado to w zasadzie nie musisz go jeść 😉 Ale jeśli już jakimś dziwnym trafem wpadło w Twoje ręce to szkoda by się zmarnowało! Dlatego polecam sprawdzić ten szybciuśki przepis na słodkie, ala nutellowe smarowidło (dodajcie orzehców laskowych prażonych na patelni, a nie poczujecie różnicy!), które jest tak delikatne i puszyste, że można nie zauważyć jak znikną 4 porcje! I TO NA RAZ!

Przepis na krem kakaowo-orzechowy idealnie zgra się z ostatnią pieczoną propozycją – bananowym chlebkiem, także sprawdź czy nie masz w szafce trochę mąki gryczanej (albo zmiel kaszę) i czy gdzieś tam nie czarnieją banany 😉

Składniki na 4 porcje kremu kakaowo-orzechowego:

  • 2 awokado
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 90 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Aby zrobić krem należy zblendować wszystkie składniki na gładką masę. I tyle!

Ale jeśli lubisz chrupiące smarowidła to zacznij od zmielenia orzechów włoskich na większe kawałki, (możesz je też podprażyć na suchej patelni by wydobyć ich aromat!), odłóż połowę, dopiero potem dodaj do blendera resztę składników. Zblenduj na gładką masę i dodaj odłożone wcześniej orzechy, wymieszaj.

Wartości odżywcze na porcję:

329,4 kcal
5,9 g białek
25,4 g tłuszczy
17,7 g węglowodanów
4 g błonnika

Szybki, a jaki satysfakcjonujący przepis! Koniecznie dajcie znać z czym smakuje Wam najbardziej! U nas królowały pogrzane maliny, mmm pycha!