Nie jestem fanką awokado, takie masło natury :/ ale że należy do zdrowych rzecz to czas się z nim zapoznać i polubić 🙂 w koncu jest pelne zdrowych tłuszczy. Nie wyszło źle, smak ładnie zgrał się z resztą składników, więc sądzę, że pojawi się na stole jeszcze kilka razy. Potrawa jest słodko kwaśna, wyrazista i lekko ostra.
Składniki (na 2-3 porcje):
– 400 g indyka
– awokado
– limonka
– 300 g jogurtu greckiego
– łyżka sosu sriracha
– chilli w płatkach
– 100 g surowego makaronu ryżowego
– łyżka oleju z orzeszków ziemnych
– 2-3 brzoskwienie (świeże lub z syropu)
– żółta papryka
– cebula
– sezam do posypania
Przygotowanie:
Mięso kroimy w cienkie paseczki, posypujemy płatkami chilli i mieszamy z olejem. Odstawiamy na chwilę i w tym czasie obieramy awokado, zgniatamy widelcem i blendujemy z jogurtem i sosem sriracha. Limonka myjemy, ścieramy skórkę i połowę owocu wciskamy do sosu i mieszamy. Polecam posmakować czy odpowiada nam smak i ewentualnie wcisnąć sok z drugiej połówki.
Zagotowujemy wodę i przygotowujemy makaron zalewając go wrzątkiem na 5-6 minut w tym samym czasie kroimy paprykę w paseczki i cebulkę w kostkę. Mieszamy z mięsem i wrzucamy na patelnię smażąc na dużym ogniu, by mięso nie straciło miękkości i nie puściło wody (około 4-5 minut maks).
Brzoskwinię kroimy w cieniutkie plasterki.
Podajemy mięso na makaronie, polane sosem z brzoskwinią ułożoną na wierzchu. Posypujemy tartą skórką limonki i sezamem. Na potrawie ze zdjęcia brzoskwinia dodana była już po jego sfotogragowaniu.
Smakowego!
Wartości odżywcze: (na porcję przy założeniu, że z podanych składników wyszły 3)
552 kcal
Białko 35 g
Węglowodany 58 g
Tłuszcze 22.3 g
Dodaj komentarz