Recenzji na temat Zdrowego Cateringu jeszcze nie ma (i na bór liściasty, tym razem nie moja opieszałość, ona czeka na „opublikuj”!), ale jest przepis na jedno z lepszych dań! Przynajmniej moja próba odtworzenia go 😀 i wyszło bardzo podobnie w smaku, więc zachęcam do sprawdzenia!

Wyraziste, chrupiące, cholernie sycące! W razie czego mozzarellę można podmienić na kurczaka i też będzie świetnie 😀

Składniki na 2 porcje

  • 100 g kuskusu perłowego
  • kulka mozzarelli light (125 g)
  • 60 g suszonych pomidorów (odsączonych)
  • 2 łyżki (20 g) oleju rzepakowego (może być ten, który został po odsączeniu pomidorów)
  • 100 g cebuli czerwonej
  • zielony ogórek
  • duży pomidor (ok. 140 g)
  • 45 g kukurydzy konserwowej
  • 30 g oliwek zielonych (lub czarnych)
  • ząbek czosnku
  • szczypta curry
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Ugotuj kuskus perłowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.
  • Pokrój czerwoną cebulę, ogórka, pomidora, oliwki i suszone pomidory w kostkę.
  • W małej misce wymieszaj olej z suszonych pomidorów, czosnek, curry, sól, pieprz.
  • W dużej misce wymieszaj ugotowany kuskus, mozzarellę, warzywa, oliwki i kukurydzę.
  • Polej dipem curry i delikatnie wymieszaj całość.
  • Odstaw sałatkę na minimum 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Wartości odżywcze na porcję

534 kcal
22,4 g białka
23,2 g tłuszczów
62,4 g węglowodanów
7,4 g błonnika