Recenzji na temat Zdrowego Cateringu jeszcze nie ma (i na bór liściasty, tym razem nie moja opieszałość, ona czeka na „opublikuj”!), ale jest przepis na jedno z lepszych dań! Przynajmniej moja próba odtworzenia go 😀 i wyszło bardzo podobnie w smaku, więc zachęcam do sprawdzenia!
Wyraziste, chrupiące, cholernie sycące! W razie czego mozzarellę można podmienić na kurczaka i też będzie świetnie 😀
Składniki na 2 porcje
- 100 g kuskusu perłowego
- kulka mozzarelli light (125 g)
- 60 g suszonych pomidorów (odsączonych)
- 2 łyżki (20 g) oleju rzepakowego (może być ten, który został po odsączeniu pomidorów)
- 100 g cebuli czerwonej
- zielony ogórek
- duży pomidor (ok. 140 g)
- 45 g kukurydzy konserwowej
- 30 g oliwek zielonych (lub czarnych)
- ząbek czosnku
- szczypta curry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj kuskus perłowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.
- Pokrój czerwoną cebulę, ogórka, pomidora, oliwki i suszone pomidory w kostkę.
- W małej misce wymieszaj olej z suszonych pomidorów, czosnek, curry, sól, pieprz.
- W dużej misce wymieszaj ugotowany kuskus, mozzarellę, warzywa, oliwki i kukurydzę.
- Polej dipem curry i delikatnie wymieszaj całość.
- Odstaw sałatkę na minimum 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Wartości odżywcze na porcję
534 kcal
22,4 g białka
23,2 g tłuszczów
62,4 g węglowodanów
7,4 g błonnika

Dodaj komentarz