Nieczęsto, ale zdarza sie, że mam ochotę na krowę. Ale tak ogromną, że wgryzłabym się w pośladek mućki gdybym miała ją w zasięgu.

Dzisiaj proponuję wam wariację na temat sosu bolognese, tak myślę 🙂

Składniki: (3 porcje)
– 500 g mielonej krowy
– 2 pomidory
– 90 g przecieru pomidorowego
– świeża bazylia
– ostra papryka (np pepperoni) sztuk raz
– oliwki w ilości wg uznania
– ulubione przyprawy

Klasycznie, smażymy mięsko na patelni (na teflonie da się nawet bez tłuszczu ;), dorzucamy pokrojoną paprykę (ja nie oszczędzam na nasionkach). Smażymy smażymy, dodajemy przecier i miąchamy dalej. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy i wrzucamy posiekaną bazylię.
Na ostatnie 5 minut dokładamy pomidory bez środków pokrojone w kostkę i oliwki.
Polecam z makaronem pełnoziarnistym.

Smacznego!

Wartości odżywcze: (porcja z makaronem 100g)
43,4 g białka
28 g tłuszczów
37 g węglowodanów
578 kcal