Danie niespodzianka. W sensie danie niespodzianka w smaku, bo mojemu partnerowi smakowało bardzo, a ja… straciłam smak jak się okazało – bo dopadł mnie jakiś wirus. Początkowo byłam pewna, że to jakiś dramat kulinarny, ale jak trzykrotnie usłyszałam, że dobre i jeszcze sam zapakował sobie do pracy, to zapytałam, czy nadaje się na bloga i podobno tak 😉
Ja wiem, mało zachęcający opis, ale jeśli zdecydujesz się zrobić to daj znać, czy lepsze z natką pietruszki czy bez!
Składniki (4 porcje):
- 500 g zamarynowanego kurczaka (np w przyprawie gyros, u mnie uniwersalna do kurczaka)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 por (biała i jasnozielona część), pokrojony w plasterki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 puszka ciecierzycy naparze lub konserwowej, przepłukana
- 1 szklanka kuskusu perłowego
- 2–2,5 szklanki bulionu (najlepiej domowego/warzywnego)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1–2 łyżki płatków drożdżowych
- Olej/oliwa do smażenia
Przyprawy:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól, pieprz do smaku
- ew. szczypta chili
Przygotowanie:
- Podsmaż kurczaka na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku – do lekkiego zarumienienia. Odłóż na bok.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę, por i paprykę, aż zmiękną i lekko się skarmelizują (ok. 5–7 minut).
- Dodaj wszystkie przyprawy, podsmaż chwilę, aż zaczną intensywnie pachnieć.
- Włóż z powrotem kurczaka, dorzuć ciecierzycę i kuskus perłowy, zalej gorącym bulionem. Wymieszaj.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15–20 minut, aż kuskus będzie miękki i wszystko się połączy. W razie potrzeby – dodaj trochę wody.
- Zdejmij z ognia, dodaj jogurt i płatki drożdżowe, wymieszaj. Przykryj jeszcze na 5 minut, by wszystko się przegryzło.
Podanie (opcjonalnie):
- świeża kolendra lub pietruszka
- pestki dyni albo sezam
- odrobina soku z cytryny
Wartości odżywcze:
587 kcal
47,1 g białka
17,9 g tłuszczów
59,1 g węglowodanów
10,9 g błonnika
Dodaj komentarz