Niby chilli, ale bez fasoli i kakao. Niby klasyczne danie z mięsem, ale z nietypowym dodatkiem – wyraźną nutą cynamonu.
To prosty, jednogarnkowy przepis dla tych, którzy chcą zjeść dobrze, a nie spędzić pół dnia nad garami. Bez wydziwiania, bez miliona składników – wszystko ląduje w jednym garnku, w logicznej kolejności i bez stresu.

Mięso, warzywa, ciecierzyca i kasza łączą się tu w konkretną, sycącą całość. Cynamon nadaje temu zaskakująco inny charakter – lekko orientalny, ale nadal swojski. To nie jest danie „do zachwycania się foteczkami” – to danie do zrobienia. I do powtórzenia.

Składniki (4 porcje):

  • 400–500 g mięsa mielonego (wołowe lub mieszane)
  • 1 puszka pomidorów (całe lub krojone)
  • 1 puszka ciecierzycy, przepłukana
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, starta lub w półplasterkach
  • 1 cebula czerwona, drobno posiekana
  • 3–4 pieczarki, pokrojone w plasterki
  • 1/2 szklanki kaszy (np. orkiszowej)
  • 1–2 szklanki bulionu
  • 1–2 łyżki płatków drożdżowych
  • oliwa lub masło klarowane do smażenia

Przyprawy:

  • kumin, wędzona papryka, chili, oregano, czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Warzywa – przygotowanie:

  • Obierz i pokrój cebulę w piórka lub drobną kostkę
  • Obierz i pokrój marchewkę w cienkie plasterki lub półplasterki
  • Pokrój pieczarki w grube plasterki
  • Pokrój paprykę w paski lub grubą kostkę

Smażenie mięsa:

  • Rozgrzej 1 łyżkę tłuszczu w dużym garnku lub głębokiej patelni
  • Wrzuć mięso mielone i smaż ok. 5–7 minut, aż straci surowość i lekko się zrumieni
  • Dopraw solą, pieprzem i szczyptą wędzonej papryki
  • Przełóż mięso na talerz, odstaw na bok

Smażenie warzyw:

  • Na tej samej patelni/garnku dodaj trochę tłuszczu, jeśli trzeba
  • Wrzuć cebulę, smaż 2–3 minuty aż się zeszkli
  • Dodaj marchewkę – smaż kolejne 3 minuty, mieszając
  • Dodaj pieczarki – smaż, aż puszczą wodę i lekko się przyrumienią (ok. 5 minut)
  • Na końcu dodaj paprykę i smaż jeszcze 2–3 minuty

Dodaj przyprawy:

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypta chili (więcej jeśli lubisz ostro)
  • 4 łyżeczki oregano
  • Podsmaż razem z warzywami przez ok. 1 minutę, żeby uwolniły aromat

Łączenie składników:

  • Dodaj z powrotem podsmażone mięso
  • Wsyp odcedzoną ciecierzycę
  • Wlej pomidory z puszki razem z sokiem
  • Wsyp kaszę
  • Zalej całość bulionem – tyle, by wszystko było przykryte (ok. 500–600 ml)

Duszenie:

  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień
  • Gotuj pod przykryciem 20–25 minut, aż kasza będzie miękka i składniki się połączą
  • W razie potrzeby dolej trochę wody/bulionu
  • Dodaj na koniec cynamon, dobrze wymieszaj

Wykończenie:

  • Zdejmij z ognia, dodaj płatki drożdżowe i dobrze wymieszaj – sos powinien się lekko zagęścić i stać się kremowy

Podanie:

  • Samo w sobie to już obiad, ale pasuje też z:
    • kleksem jogurtu greckiego,
    • natką pietruszki lub kolendrą,
    • odrobiną soku z limonki lub cytryny.

Wartości odżywcze na porcję:

558 kcal
46,9 g białka
15 g tłuszczów
61 g węglowodanów
18,1 g błonnika