Wiem, że jednogarnkowe dania mają swoją wierną grupę fanów i wcale się nie dziwię, bo sama wolę takie robić – mniej zmywania, mniej bałaganu.

Dzisiaj na talerzu słodko-pikantny sos (im słodsza marchewka tym bardziej pójdzie w tą stronę). Sycące 4 porcje, zrównoważone makro, no nie będę się rozpisywać bardziej, bo i po co?

Zdjęcie może niezbyt instagramowe, ale zapewniam – smak wynagradza 😀

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
  • 1 puszka ciecierzycy (odsączona) (ok 260 g)
  • 400 g makaronu pełnoziarnostego lub durum
  • 1 czerwona cebula (100-150 g)
  • 4 marchewki (ok 180 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 750 ml bulionu (warzywny, drobiowy lub wołowy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól do smaku
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie

  • Przygotowanie warzyw:

Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w drobną kostkę lub piórka.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w cienkie plasterki.
Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

  • Podsmażanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę.
Wrzuć cebulę i smaż przez 2–3 minuty, aż zmięknie.
Dodaj czosnek, marchewkę i paprykę, smaż kolejne 2 minuty.

  • Dodanie mięsa i przypraw:

Wrzuć mięso mielone, rozdrabniaj je łopatką i smaż, aż zmieni kolor na brązowy.
Dodaj paprykę wędzoną, kumin, chili, oregano i sól. Wymieszaj i smaż 1 minutę.

  • Gotowanie:

Wlej passatę pomidorową i bulion, dodaj liść laurowy. Gotuj 10 minut na średnim ogniu.
Wrzuć ciecierzycę i gotuj kolejne 5 minut.

  • Dodanie makaronu:

Wsyp suchy makaron, wymieszaj (lub zatop makaron w sosie, jeśli używasz spaghetti) i gotuj zgodnie z opakowaniem, w razie potrzeby wydłuż czas aż makaron będzie miękki. Ja gotuję pod przykryciem, ale warto sprawdzić wtedy wcześniej, czy makaron się nie rozgotowuje.
Możesz przemieszać od czasu do czasu
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej trochę wody lub bulionu.

  • Finalne doprawienie i podanie:

Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soli.
Podawaj na ciepło, opcjonalnie posypane natką pietruszki

Wartości odżywcze:

480 kcal
33,9 g białka
16,6 g tłuszczów
47,8 g węglowodanów
11,3 g błonnika