Odkąd przekonałam się do halloumi szukam wszelkich możliwych konfiguracji jedzenia go. W końcu muszę nadrobić dwa lata naszego związku pełnego podchodów i spektakularnych eksmisji z lodówki 😀

I jak świetnie nadaje się do kanapeczek na ciepło, to nie byłam pewna, czy inne dania również będą się z nim komponować legancko. I okazało się, że jest bardzo wdzięcznym składnikiem, bogatym w białeczko, o fajnej strukturze, wymagającym niewiele czasu do przygotowania. Obiad z tym owczo-krowim serem zajął mi dwadzieścia minut! Założę się, że i na zimno, jako danie w drogę, też będzie rewelacyjny!

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:

  • Opakowanie halloumi 200 g
  • 210 g makaronu z mąki durum
  • 100 g cebuli czerwonej
  • 100 g cebuli zwykłej
  • oregano, bazylia – zioła włoskie, może być mieszanka do pizzy (bez soli!) wg uznania, u mnie duża łyżka
  • 200 g passaty pomidorowej
  • pół kostki bulionowej warzywnej/50 ml koncentratu domowego bulionu warzywnego
  • 5 suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
  • odsączony z pomidorów olej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotuj.
  2. Ser pokrój w kostkę, cebulę w piórka, pomidory odciśnij z oleju (zostaw go do smażenia) i pokrój w paski.
  3. Ser podsmaż na suchej patelni (możesz go zarumienić), zdejmij na talerz. Dodaj olej z pomidorów i cebulę, podsmaż chwilę i dodaj pomidory. Dopraw ziołami i smaż mi3szajac 2 minuty.
  4. Passatę wymieszaj z bulionem (50-100 ml), dodaj do warzyw i gotuj mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje.
  5. Dodaj ser, gotuj 2-3 minuty.

Makaron możesz wymieszać z sosem na patelni lub wyłożyć na talerz i polać sosem.

Wartości odżywcze:

  • 600 kcal
  • 28,8 g białka
  • 24,7 g tłuszczów
  • 71 g węglowodanów
  • 12,7 g błonnika