Odkąd przekonałam się do halloumi szukam wszelkich możliwych konfiguracji jedzenia go. W końcu muszę nadrobić dwa lata naszego związku pełnego podchodów i spektakularnych eksmisji z lodówki 😀
I jak świetnie nadaje się do kanapeczek na ciepło, to nie byłam pewna, czy inne dania również będą się z nim komponować legancko. I okazało się, że jest bardzo wdzięcznym składnikiem, bogatym w białeczko, o fajnej strukturze, wymagającym niewiele czasu do przygotowania. Obiad z tym owczo-krowim serem zajął mi dwadzieścia minut! Założę się, że i na zimno, jako danie w drogę, też będzie rewelacyjny!
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:
- Opakowanie halloumi 200 g
- 210 g makaronu z mąki durum
- 100 g cebuli czerwonej
- 100 g cebuli zwykłej
- oregano, bazylia – zioła włoskie, może być mieszanka do pizzy (bez soli!) wg uznania, u mnie duża łyżka
- 200 g passaty pomidorowej
- pół kostki bulionowej warzywnej/50 ml koncentratu domowego bulionu warzywnego
- 5 suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
- odsączony z pomidorów olej
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj.
- Ser pokrój w kostkę, cebulę w piórka, pomidory odciśnij z oleju (zostaw go do smażenia) i pokrój w paski.
- Ser podsmaż na suchej patelni (możesz go zarumienić), zdejmij na talerz. Dodaj olej z pomidorów i cebulę, podsmaż chwilę i dodaj pomidory. Dopraw ziołami i smaż mi3szajac 2 minuty.
- Passatę wymieszaj z bulionem (50-100 ml), dodaj do warzyw i gotuj mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj ser, gotuj 2-3 minuty.
Makaron możesz wymieszać z sosem na patelni lub wyłożyć na talerz i polać sosem.
Wartości odżywcze:
- 600 kcal
- 28,8 g białka
- 24,7 g tłuszczów
- 71 g węglowodanów
- 12,7 g błonnika
Dodaj komentarz