Czasem poza wydziwianiem w kuchni mam ochotę na coś klasycznego, co kojarzy mi się z dzieciństwem. Gulasz zdecydowanie jest tym posiłkiem. Aby diecie stało się zadość to gulasz ten jest zdrowy i niskokaloryczny. Do tego całkiem smaczny i dobry dla naszego zdrowia. Pałaszujcie!
Skladniki: (na 4-5 porcji)
– 500 g mięsa wołowego
– 2 cebule
– 2 żółte papryki
– 2 marchewki
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy z oliwek
– bulion z jednej kostki rosołowej (najlepiej użyć 400 ml prawdziwego bulionu)
– przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz
– 700 g ugotowanej kaszy gryczanej
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka, marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce, papryki pokrój w drobną kostkę. Czosnek wyciśnij albo posiekaj drobno. Mięso pokrój na małe kawałki. W garnku rogrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Do cebuli dorzuć marchewkę i smaż przez chwilę mieszając. Dodaj do tego paprykę, mięso oraz przyprawy i zalej bulionem. Duś na małym ogniu około 2 godziny. Jeśli trzeba to podlewa gulasz wodą. Podawaj z kasza gryczana, makaronem lub ziemniakami.
Wartości odżywcze (na porcję z czterech):
554 kcal
33,5 g białka
52 g węglowodanów
6,4 g błonnika
Dodaj komentarz