Pieczywo czasem się kończy, a nam zdarza się zapomnieć – to o godzinach dla seniora, to o niedzieli niehandlowej… A jeść coś trzeba, nie? No i ciężko np. w żabce kupić drożdże, ale proszek po pieczenia i sodę często mamy w domu w zapasie. Dlatego też jak mnie naszło, tak postanowiłam zrobić bułeczki domowe, bez grama drożdży.

Przewertowałam przepisy w sieci, popatrzyłam co mam w szafkach i wzięłam się za pieczenie. Pierwsze – na samym proszku – urosły mało, podejrzewam, że przez dodatek mąki pełnoziarnistej, dlatego kolejne postanowiłam upiec na mieszance sody z proszkiem do pieczenia. I tutaj trafiłam, bo bułeczki z mąki orkiszowej i pszennej wyszły naprawdę smacznie, a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej można nazwać je spokojnie bułeczkami graham. W sam raz na sytuację kryzysową.

Składniki na 9 bułeczek:

  • 200 g mleka
  • jajko
  • 50 g oleju
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki ksylitolu
  • 140 g mąki pszennej, żytniej typ 750
  • 240 g mąki orkiszowej 2000
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza góra-dół
  2. Przygotować blachę lub kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia
  3. Mokre składniki połączyć z przesianymi suchymi składnikami.
  4. Ciasto miksować mikserem z końcówkami do mieszania ciasta, ma być lepiące. W Perfect Mixie – 1 minuta, obr 5
  5. Mokrymi dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować na szybko płaskie okręgi lub owale, układać na papierze do pieczenia (uwaga, nie będą chciały się od niego odlepić, ale po upieczeniu same odejdą)
  6. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok 25 minut
  7. Zostawić do ostygnięcia na kratce, przechowywać w chlebaku lub worku na pieczywo

Wartości odżywcze na 1 bułkę:

211 kcal
7,1 g białek
7,4 g tłuszczów
27,9 g węglowodanów
2,1 g błonnika