Pieczywo czasem się kończy, a nam zdarza się zapomnieć – to o godzinach dla seniora, to o niedzieli niehandlowej… A jeść coś trzeba, nie? No i ciężko np. w żabce kupić drożdże, ale proszek po pieczenia i sodę często mamy w domu w zapasie. Dlatego też jak mnie naszło, tak postanowiłam zrobić bułeczki domowe, bez grama drożdży.
Przewertowałam przepisy w sieci, popatrzyłam co mam w szafkach i wzięłam się za pieczenie. Pierwsze – na samym proszku – urosły mało, podejrzewam, że przez dodatek mąki pełnoziarnistej, dlatego kolejne postanowiłam upiec na mieszance sody z proszkiem do pieczenia. I tutaj trafiłam, bo bułeczki z mąki orkiszowej i pszennej wyszły naprawdę smacznie, a dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej można nazwać je spokojnie bułeczkami graham. W sam raz na sytuację kryzysową.
Składniki na 9 bułeczek:
- 200 g mleka
- jajko
- 50 g oleju
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki ksylitolu
- 140 g mąki pszennej, żytniej typ 750
- 240 g mąki orkiszowej 2000
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza góra-dół
- Przygotować blachę lub kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia
- Mokre składniki połączyć z przesianymi suchymi składnikami.
- Ciasto miksować mikserem z końcówkami do mieszania ciasta, ma być lepiące. W Perfect Mixie – 1 minuta, obr 5
- Mokrymi dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować na szybko płaskie okręgi lub owale, układać na papierze do pieczenia (uwaga, nie będą chciały się od niego odlepić, ale po upieczeniu same odejdą)
- Piec w 180 stopniach Celsjusza ok 25 minut
- Zostawić do ostygnięcia na kratce, przechowywać w chlebaku lub worku na pieczywo
Wartości odżywcze na 1 bułkę:
211 kcal
7,1 g białek
7,4 g tłuszczów
27,9 g węglowodanów
2,1 g błonnika
Dodaj komentarz