Walcząc z podjadaniem słodyczy, jak tylko uda mi się zachować zdrowy rozsądek, to poszukuję zdrowych alternatyw dla pustych kalorii. Jak większość moich przepisów, przepis na ten fantatyczny sernik to zlepek różnych przepisów znalezionych w internecie. Zwykle modyfikuję je tak, by pasowały do zawartości moich szafek i lodówki.
Sernik wyszedł mocno serowy, miękki i puszysty. Miód nadał mu delikatnego posmaku. Osobom, które lubią bardzo słodkie słodycze 😉 polecam albo zwiekszyć ilość miodu, albo do masy, tuż przed wylaniem jej do formy, dorzucić namoczone i odciśnięte rodzynki. Ja z pewnością do następnego wrzucę ich trochę, może nawet poszaleję z bakaliami, a co! 😀
Ciasto ma sporo węglowodanów, ale są to węglowodany głównie z płatków owsianych, czyli korzystne dla naszego zdowia. Dzięki wysokiej zawartości białka (ponad 10 g na kawałek) i niskie tłuszczy – także zdrowych – można je potraktować jako dietetyczną przekąskę.
Składniki:
– 250 g twarogu półtłustego
– 5 jajek
– 160 g płatków owsianych
– 350 g jogurtu naturalnego
– 5 łyżek miodu
– 3 brzoskwinie (ja uzyłam 2,5, taki ze mnie łasuch :D)
– aromat waniliowy (oleje, cukier wanilinowy, laska wanilii – w miarę możliwości)
– tłuszcz do wysmarowania blachy (u mnie olej kokosowy)
– mąka do posypania blachy (u mnie skrobia ziemniaczana)
– opcjonalnie: rodzynki, bakalie, wsio co masz ochotę wrzucić w ciasto
Przygotowanie:
Na w miarę gładką masę blendujemy wszystkie składniki poza owocami i dodatkami. Masa będzie płynna i napowietrzona, teraz dodajemy dodatki i mieszamy łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i opruszamy mąką. Masę przelewamy, dekorujemy owocami, posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 35-45 minut (do lekkiego zbrązowienia srenika), najlepiej sprawdzac drewnianym patyczniek, czy ciasto wciąż się klei). Ciasto będzie „napompowane”, stygnąć lekko opadnie.
Podawać na ciepło i na zimno 🙂
Smakowego!
Wartości odżywcze (na 1 porcję):
252 kcal
14,4 g białka
7,1 g tłuszczy
33,67 g węglowodanów
Dodaj komentarz