Od dłuższego czasu w mojej szafce zalegały kluseczki udon, więc postanowiłam ulżyć ich cierpieniu i wykorzystać je do pudełkowego obiadku. Z indyka miały być roladki, ale leniuch wewnętrzny wygrał i powstał wok pełen warzyw, mięsa i klusków. Swojego „woka” zakupiłam w Biedronce i nie narzekam, w końcu WSZYSTKO mieści mi się na patelni i nie ma problemu z wymieszaniem żarcia 😀
Im częściej eksperymentuję, tym częściej okazuje się, że obiad „jednogarnkowy” w tym wypadku raczej jedno-wokowy to najlepsze wyjście, gdy spieszysz się, nie masz czasu na wydziwianie a chcesz zrobić dużo i smacznie. Tutaj, idąć już całkiem na łatwiznę, wykorzystałam to, co zalegało w domu od dłuższego czasu.
Składniki: (na 4 porcje)
– 600 g piersi z indyka
– mrożone brokuły z marchewką (750 g)
– mała puszka kukurydzy
– puszka kiełków
– 100 g udon
– półtorej łyżki oleju z orzechów arachidowych
– ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Indyka myjemy i kroimy w małe kawałki, mieszamy z przyprawami i olejem. Mięso wrzucamy na rozgrzana patelnię na duży ogień i smażymy szybko. Potem dodajemy brokuły z marchewką i „gotujemy” do miękkości mieszając co jakiś czas. Potem dorzucamy kukurydze i kiełki. W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy do woka i trzymamy na ogniu około 2 minut. Danie gotowe <3
Wartości odżywcze:
350 kcal
39 g białka
7 g tłuszczy
38,3 g węglowodanów
7 g błonnika
Dodaj komentarz