Podchodziłam do niej 2 razy, żeby dobrać proporcje ciasta i sprawdzić, czy lepszy będzie krem z żelatyną, czy bez, i zdecydowanie, ZDECYDOWANIE wygrywa opcja z dużą ilością owoców. A tak serio, dla mnie zdecydowani z żelatyną, ale jak wolisz bardziej płynny krem to ją pomiń 😀
Składniki:
Spód:
- Mąka pełnoziarnista: 130 g
- Płatki owsiane: 50 g (jeśli masz całe, to około 60 g, gdy zmielone)
- Masło: 80 g
- Słodzik: 20-30 g (w zależności od rodzaju i preferencji słodkości, w makro wliczony erytrol)
- Jajko: 1 sztuka (około 50 g)
- Szczypta soli: około 1-2 g
Krem:
- Skyr: 450 g
- Odżywka białkowa: około 35 g (1/4 szklanki, polecam neutralną w smaku, ale weź ulubioną i w razie potrzeby, pomiń słodzik)
- Żelatyna: 12 g (2 czubate łyżeczki)
- 2-4 łyżki gorącej wody
- Słodzik: 10-20 g (w zależności od preferencji)
- Czekolada (70% kakao (wliczona w makro) lub mleczna): 50 g, posiekana
Dodatki:
- Świeże owoce jagodowe: 300-400 g (2 szklanki)
- Listki mięty (opcjonalnie): kilka do dekoracji
Przygotowanie ciasta:
- Ciasto (jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta aromaty, słodzika, kakao lub przypraw):
- TM:
- Do naczynia miksującego włóż mąkę, słodzik, masło i jajko. Mieszaj przez 15 sekund / prędkość 6, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę.
- Dodaj 1-2 łyżki zimnej wody, jeśli ciasto jest za suche. Mieszaj przez 10 sekund / prędkość 4, aż powstanie jednolite ciasto.
- Klasycznie:
- W misce wymieszaj mąkę i słodzik (20-30 g) ze schłodzonym, pokrojonym w kostkę masłem. Rozcieraj palcami, aż składniki będą przypominać kruszonkę.
- Dodaj 1 jajko i 1-2 łyżki zimnej wody (jeśli ciasto jest zbyt suche). Szybko zagnieć ciasto ręcznie, aż powstanie jednolita masa.
- TM:
- Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C
- Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie, albo „rozgniataj” bezpośrednio w formie do tarty (26 cm średnicy lub kwadratowa o boku 17 cm). Brzeg powinien mieć ok. 1 cm, a ciasto około 3-5 mm grubości.
- Nakłuj spód widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż kulkami ceramicznymi lub suchym ryżem.
- Piecz w 180°C przez 15 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10-15 minut, aż ciasto będzie złociste.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Przygotowanie kremu:
- Rozpuść 10 g żelatyny w 3-4 łyżkach gorącej wody, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Odstaw na chwilę, aby lekko przestygła.
- Krem:
- TM:
- Włóż do naczynia miksującego 400 g skyru, 1 miarkę odżywki białkowej (ok. 30 g) i 2-3 łyżki ksylitolu. Mieszaj przez 10 sekund / prędkość 3.
- Powoli wlewaj przestudzoną żelatynę do masy i mieszaj przez 10 sekund / prędkość 3.
- Dodaj 50 g posiekanej lub startej gorzkiej czekolady i wymieszaj przez 5 sekund / prędkość 2, aby czekolada dobrze rozprowadziła się w masie.
- Klasycznie:
- W misce wymieszaj 400 g skyru, 1 miarkę odżywki białkowej (około 30 g), 2-3 łyżki ksylitolu waniliowego.
- Powoli wlewaj przestudzoną żelatynę do masy, cały czas mieszając trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą.
- Dodaj 50 g posiekanej lub startej gorzkiej czekolady i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- TM:
Tarta
- Na upieczony, wystudzony spód tarty wyłóż przygotowany krem z czekoladą, równomiernie go rozprowadzając.
- Posyp tartę owocami jagodowymi.
- Włóż tartę do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby masa dobrze się ścięła.
Krem możesz wymieszać także z kakao, lub podzielić na dwie porcje i jedną z nich wymieszać z kakao, a drugą z wanilią lub cynamonem (jak na zdjęciu poniżej – to też opcja bez żelatyny)
Wartości odżywcze na całą tartę:
2 216kcal | Białko 114,5g | Tłuszcz 102,4g | Węglowdany 251,4g | Błonnik 31,4g |
---|
Dodaj komentarz