Słodkie eksperymenty kulinarne nie zawsze wychodzą mi tak, jakbym tego chciała, ale tym razem wyszło całkiem smacznie! Placki marchewkowo-jabłkowe z mąką żytnią pełnozoarnistą to ciekawa alternatywa dla np. racuchów. Dzięki dodatkowi odzywki białkowej mają bardzo fajne makro.

Placki można podzielić także na 2 porcje, jednakże stosując Intermittent Fasting jadamy z mężem wysokokaloryczne posiłki. U nas także marchewka i jabłko są w dużych kawałkach, bo zdecydowanie lubię czuć składniki w gotowej potrawie, ale można także pokroić lub zetrzeć je na tarce o małych oczkach.

Składniki:

  • miarka odżywki białkowej
  • jajko
  • półtorej marchewki
  • jabłko
  • 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • cynamon
  • 150 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Marchew i jabłko zetrzyj na tarce lub pokrój drobno według upodobania.
Wymieszaj je z mąką, jajkiem i odżywką. Dodawaj stopniowo połowę jogurtu do kleistej konsystencji.
Smaż placuszki z porcji łyżki stołowej, na małym ogniu na patelni posmarowanej olejem. Ostrożnie przewracaj na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.
Podaj z resztą jogurtu wymieszanego z ksylitolem

Wartości odżywcze:

673 kcal
33,5 g białek
27,4 g tłuszczów
61,8 g węglowodanów
16,3 g błonnika