Kanapki to chyba najpopularniejsze regionalne danie w naszym kraju. Jej odmian jest wiele, od studenckiej kanapki – chleba posmarowanego nożem, albo wersji na bogato – kanapki z serem i keczupem po wersje wypaione – kanapeczki robione przez narzeczoną lub żonę – pełne warzyw, chrupiących dodatków i smaku, dobrze prawię mężowie i żony?
I właśnie po to by kanapeczki były full wypas staram się co jakiś czas wprowadzać do naszej diety nowości i przemycać znienawidzone przez mojego męża warzywa w każde danie, w które mogę. Tym razem padło na awokado, za którym nie przepadamy, jednak ja toleruję je w formie koktajlu, czasem jako guacamole, ale ile można jeśc nachosy? 😉
Dzisiejsza pasta, z pomidorami i limonką to przepis pochodzący z książki dołączonej do Perfect Mix – polskiego odpowiednika Thermomixa, znacznie tańszego, naszego swojskiego i dającego radę! Polecam! A autorką przepisu jest Kinga Paruzel, znana Wam Pani? W oryginale zamiast pomidorków był obrany i pokrojony w ćwiarki pomidor. U nas ze skórką koktajlowe, a co!
Składniki na 2 porcje:
- 2 awokado
- 1/2 limonki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- łyżka kwaśnej śmietany 10%
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Klasycznie:
- Awokado obrać, przekroić, pozbyć się pestki. Pomidorki pokroić w połówki, z limonki wycisnąć sok
- Zblendować awokado, sok z limonki, czosnek, śmietanę, oliwę.
- Dodać pokrojone pomidory (można drobniej, według uznania)
- Doprawić solą i pieprzem
W Perfect Mixie:
- Awokado obrać, przekroić, pozbyć się pestki. Pomidorki pokroić w połówki, z limonki wycisnąć sok
- W naczyniu miksującym umieścić awokado, sok z limonki, śmietanę, czosnek i oliwę, miksować 5s obroty 7
- Dodać pomidorki i miksować 3s obroty 4
- Doprawić
Wartości odżywcze na porcję:
334,1 kcal
4,5 g białka
23,6 g tłuszczy
11,2 g węglowodanów
Dodaj komentarz