Kanapki to chyba najpopularniejsze regionalne danie w naszym kraju. Jej odmian jest wiele, od studenckiej kanapki – chleba posmarowanego nożem, albo wersji na bogato – kanapki z serem i keczupem po wersje wypaione – kanapeczki robione przez narzeczoną lub żonę – pełne warzyw, chrupiących dodatków i smaku, dobrze prawię mężowie i żony?

I właśnie po to by kanapeczki były full wypas staram się co jakiś czas wprowadzać do naszej diety nowości i przemycać znienawidzone przez mojego męża warzywa w każde danie, w które mogę. Tym razem padło na awokado, za którym nie przepadamy, jednak ja toleruję je w formie koktajlu, czasem jako guacamole, ale ile można jeśc nachosy? 😉

Dzisiejsza pasta, z pomidorami i limonką to przepis pochodzący z książki dołączonej do Perfect Mix – polskiego odpowiednika Thermomixa, znacznie tańszego, naszego swojskiego i dającego radę! Polecam! A autorką przepisu jest Kinga Paruzel, znana Wam Pani? W oryginale zamiast pomidorków był obrany i pokrojony w ćwiarki pomidor. U nas ze skórką koktajlowe, a co!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 awokado
  • 1/2 limonki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka kwaśnej śmietany 10%
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Klasycznie:

  1. Awokado obrać, przekroić, pozbyć się pestki. Pomidorki pokroić w połówki, z limonki wycisnąć sok
  2. Zblendować awokado, sok z limonki, czosnek, śmietanę, oliwę.
  3. Dodać pokrojone pomidory (można drobniej, według uznania)
  4. Doprawić solą i pieprzem

W Perfect Mixie:

  1. Awokado obrać, przekroić, pozbyć się pestki. Pomidorki pokroić w połówki, z limonki wycisnąć sok
  2. W naczyniu miksującym umieścić awokado, sok z limonki, śmietanę, czosnek i oliwę, miksować 5s obroty 7
  3. Dodać pomidorki i miksować 3s obroty 4
  4. Doprawić

Wartości odżywcze na porcję:

334,1 kcal
4,5 g białka
23,6 g tłuszczy
11,2 g węglowodanów