Ostra, mocno pleśniowa, z chrupiącą cebulką serowa pasta z camemberta i cebuli. Cholernie, naprawdę cholernie wyrazista, z każdym dniem nabierająca mocy 😀 Dlatego ja następnym razem dam połowę porcji sera pleśniowego, bo jestem fanką tego sera, ale nie samej pleśni 😉
Pasta świetnie komponuje się z mięsami, z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i warzywami, które same w sobie mają intensywny smak, gdyż jest mocno dominująca. Myślę, że sprawdzi się świetnie także jako dip do jedzenia z np. selerem naciowym.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej dołączonej do Perfekt Mixa naszej rodzimej marki Eldom, mojego najepszego kumpla w kuchni, dzięki któremu łatwiej mi walczyć z wybiórczością pokarmową – ot lubię w nim gotować, nieważne co 😀
Oczywiście przepis, który Wam przedstawam jest odrobinę zmodyfikowaną wersją, w oryginale była cebula czerwona, u mnie klasyczna – bo co, pandemia to nie będę biegać i szukać 😉 Dałam też mniej camemberta, w przepisie oryginalnie było 200 g – co wg mnie jest dużo za dużo – ale to już kwestia gustu i smaku – jak pisałam wyżej, nie jestem fanką smaku pleśni. Zamieniłam także oryginalną słodką musztardę na musztardę sarepską.
Składniki na 4 porcje:
- cebula
- 170 g sera camembert
- 150 g serka naturalnego do smarowania
- 40 g masła
- łyżeczka słodkiej musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- odrobina kminku
Przygotowanie:
Klasycznie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę
- Zblendować pozostałe składniki na gładką pastę
- Wysmieszać z cebulą, schłodzić
W Perfekt Mixie:
- Cebulę pokroić na ćwiartki, rozdrabniać 15 sekund, obroty 5. Przełożyc do innego naczynia, odstawić
- Wszytskie pozostałe składniki umieścić w naczyniu miksującym i mieszać przez 2 minuty obroty 6.
- Dodać cebulę, wymieszać 10 sekund obroty 2, schłodzić przed podaniem
Wartości odżywcze na 1 porcję:
265 kcal
13,2 g białek
21,7 g tłuszczy
4 g węglowodanów
Dodaj komentarz