Ostra, mocno pleśniowa, z chrupiącą cebulką serowa pasta z camemberta i cebuli. Cholernie, naprawdę cholernie wyrazista, z każdym dniem nabierająca mocy 😀 Dlatego ja następnym razem dam połowę porcji sera pleśniowego, bo jestem fanką tego sera, ale nie samej pleśni 😉

Pasta świetnie komponuje się z mięsami, z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i warzywami, które same w sobie mają intensywny smak, gdyż jest mocno dominująca. Myślę, że sprawdzi się świetnie także jako dip do jedzenia z np. selerem naciowym.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej dołączonej do Perfekt Mixa naszej rodzimej marki Eldom, mojego najepszego kumpla w kuchni, dzięki któremu łatwiej mi walczyć z wybiórczością pokarmową – ot lubię w nim gotować, nieważne co 😀

Oczywiście przepis, który Wam przedstawam jest odrobinę zmodyfikowaną wersją, w oryginale była cebula czerwona, u mnie klasyczna – bo co, pandemia to nie będę biegać i szukać 😉 Dałam też mniej camemberta, w przepisie oryginalnie było 200 g – co wg mnie jest dużo za dużo – ale to już kwestia gustu i smaku – jak pisałam wyżej, nie jestem fanką smaku pleśni. Zamieniłam także oryginalną słodką musztardę na musztardę sarepską.

Składniki na 4 porcje:

  • cebula
  • 170 g sera camembert
  • 150 g serka naturalnego do smarowania
  • 40 g masła
  • łyżeczka słodkiej musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • odrobina kminku

Przygotowanie:

Klasycznie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę
  2. Zblendować pozostałe składniki na gładką pastę
  3. Wysmieszać z cebulą, schłodzić

W Perfekt Mixie:

  1. Cebulę pokroić na ćwiartki, rozdrabniać 15 sekund, obroty 5. Przełożyc do innego naczynia, odstawić
  2. Wszytskie pozostałe składniki umieścić w naczyniu miksującym i mieszać przez 2 minuty obroty 6.
  3. Dodać cebulę, wymieszać 10 sekund obroty 2, schłodzić przed podaniem

Wartości odżywcze na 1 porcję:

265 kcal
13,2 g białek
21,7 g tłuszczy
4 g węglowodanów