Deserowo na blogu ostatnio, ale akurat w tym teraz kombinuję i nawet nieźle wychodzi mi dobiałczanie i dosładzanie znajdowanych przepisów. Ja chyba jednak najlepiej radzę sobie ze słodyczami xD

Tenże znów tłusty, białka trochę jest, ale pełnoprawnym posiłkiem bym go nie nazwała. Ale z pewnością jest to fajna opcja przyjęciowa czy 80/20 🙂

SKŁADNIKI na 6 słoiczków

  • 40 g ksylitolu/erytrolu
  • 450 g truskawek, najlepiej mięsistych
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 300 g śmietanki 30%
  • tabliczka białej czekolady
  • 1,5 łyżki kakao
  • 200 g serka naturalnego kremowego
  • 70 g odżywki białkowej

PRZYGOTOWANIE

  1. Zmielić ksylitol na puder
  2. Odłożyć kilka truskawek na bok, do ozdobienia. Ja tego nie zrobiłam i musiałam improwizować xD. Pozostałe truskawki rozdrobnić z 10-30 g ksylitolu (w zależności od słodkości truskawek). Można w blenderze, można widelcem. Powinny mieć konsystencję papkowato-smoothie.
  3. Przełożyć do garnuszka, dodać żelatynę i podgrzewać ciągle mieszając 7-10 minut. Mus przelać do słoiczków i zostawić do ostygnięcia na ok 20 minut i przełożyć do lodówki na około godzinę. Do lodówki wstawić też miskę w której ubijana będzie śmietana.
  4. Do schłodzonej miski wlać śmietankę i dodać 10 g mielonego ksylitolu. Ubić śmietanę na sztywno.
  5. 1/3 śmietany przełożyć do małej miski, 2/3 do dużej i odstawić.
  6. Posiekać lub rozdrobnić mikserem czekoladę, dodać kakao. Roztopić w kąpieli wodnej, mikrofali lub na kuchence ciągle mieszając.
  7. Dodać serek naturalny i odżywkę białkową do czekolady, dobrze wymieszać.
  8. Ostrożnie dodawać porcjami do większej części bitej śmietany delikatnie mieszając. Przełożyć na masę truskawkową, udekorować pozostałą śmietaną i truskawkami. Podawać schłodzone. Przechowywać słoiczki lodówce, zakręcone.

WARTOŚCI ODŻYWCZE na 1 słoiczek

465 kcal
12,2 g białka
35,7 g tłuszczów
27,7 g węglowodanów
2,3 g błonnika

wartości podane są z ksylitolem.