Deserowo na blogu ostatnio, ale akurat w tym teraz kombinuję i nawet nieźle wychodzi mi dobiałczanie i dosładzanie znajdowanych przepisów. Ja chyba jednak najlepiej radzę sobie ze słodyczami xD
Tenże znów tłusty, białka trochę jest, ale pełnoprawnym posiłkiem bym go nie nazwała. Ale z pewnością jest to fajna opcja przyjęciowa czy 80/20 🙂
SKŁADNIKI na 6 słoiczków
- 40 g ksylitolu/erytrolu
- 450 g truskawek, najlepiej mięsistych
- 10 g żelatyny w proszku
- 300 g śmietanki 30%
- tabliczka białej czekolady
- 1,5 łyżki kakao
- 200 g serka naturalnego kremowego
- 70 g odżywki białkowej
PRZYGOTOWANIE
- Zmielić ksylitol na puder
- Odłożyć kilka truskawek na bok, do ozdobienia. Ja tego nie zrobiłam i musiałam improwizować xD. Pozostałe truskawki rozdrobnić z 10-30 g ksylitolu (w zależności od słodkości truskawek). Można w blenderze, można widelcem. Powinny mieć konsystencję papkowato-smoothie.
- Przełożyć do garnuszka, dodać żelatynę i podgrzewać ciągle mieszając 7-10 minut. Mus przelać do słoiczków i zostawić do ostygnięcia na ok 20 minut i przełożyć do lodówki na około godzinę. Do lodówki wstawić też miskę w której ubijana będzie śmietana.
- Do schłodzonej miski wlać śmietankę i dodać 10 g mielonego ksylitolu. Ubić śmietanę na sztywno.
- 1/3 śmietany przełożyć do małej miski, 2/3 do dużej i odstawić.
- Posiekać lub rozdrobnić mikserem czekoladę, dodać kakao. Roztopić w kąpieli wodnej, mikrofali lub na kuchence ciągle mieszając.
- Dodać serek naturalny i odżywkę białkową do czekolady, dobrze wymieszać.
- Ostrożnie dodawać porcjami do większej części bitej śmietany delikatnie mieszając. Przełożyć na masę truskawkową, udekorować pozostałą śmietaną i truskawkami. Podawać schłodzone. Przechowywać słoiczki lodówce, zakręcone.
WARTOŚCI ODŻYWCZE na 1 słoiczek
465 kcal
12,2 g białka
35,7 g tłuszczów
27,7 g węglowodanów
2,3 g błonnika
wartości podane są z ksylitolem.
Dodaj komentarz