Słodkie śniadania już dawno mi się przejadły. Jajecznice i omlety powoli też jakoś tak meh… dlatego na warsztat kuchenny postanowiłam wziąć coś, czym zachwyca się internet od dawna, a ja jeszcze nie miałam okazji sprawdzić, czy to ma sens. No i ma. smacznie, sycąco i szybko, bardzo szybko!
Oto szybki i prosty pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe, które zapewni nam bogate w witaminy i minerały paliwo to jest to, czego szukamy z rana. Można je zjeść na ciepło, można zapakować w pudełko i zabrać ze sobą w drogę. Dodajmy do tego trochę warzyw (w moim wypadku the best of the best żółta papryka i pomidorki cherry) i śniadanie, którym zapchasz się na dobrych kilka godzin gotowe.
Składniki:
– dojrzałe awokado
– 2 jajka
– 4 plasterki surowego bekonu/boczku
– 15 g tartej mozzarelli
– łyżka szczypiorku
– przyprawy
Przygotowanie:
Awokado myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę.
Łyżeczką wyjmujemy trochę miąższu by zrobić miejsce na resztę składników.
2 plasterki bekonu kroimy bardzo drobno i wkładamy do awokado.
Owoc doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami (sól pieprz, papka, czosnek, zioła, etc.)
Z folii aluminiowej robimy dwie łódeczki, w które wkładamy awokado.
Ostrożnie wbijamy po jajku na połówkę, posypujemy szczypiorkiem i serem.
Na wierzchu układamy pokrojony, lub w całości plasterek
Folię delikatnie „zamykamy” i pieczemy 10-12 minut, po czym folię otwieramy i pieczemy około 5-7 minut.
Wartości odżywcze:
486,7 kcal
33 g białka
36,3 g tłuszczy
7,8 g węglowodanów
5 g błonnika
Dodaj komentarz