W czasie kwarantanny brakuje ponoć wszystkiego 😉 choć ja nie zauważyłam większych braków w sklepach to na grupach o gotowaniu kucharze amatorzy wręcz zabijają się o drożdże i przepisy jak je wyhodować, by móc upiec pyszny chlebek. Jednak jak sie okazuje nie potrzeba do tego ani drożdży, ani zagniatania ciasta ani nawet czekania aż wyrośnie! Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników i po godzince pieczenia mamy bardzo ciekawy chleb!
Przepis na jogurtowy chleb z płatków owsianych dostałam od jednej z moich pacjentek, a że wydał mi się niezwykle prostu postanowiłam sprawdzić go od razu. Po 15 mintuach, włącznie z przygotowaniem kamery do nagrania, umyciem formy i znalezieniem składników chleb piekł się już w maszynie do wypieków, a ja niecierpliwie czekałam na efekty.
Chleb wyszedł ciężki, mokry i treściwy. Upewniałam się czy tak być powinno i dokładnie tak. Dla mnie okazał się ciut za słodki (następnym razem pominę miód), ale dla mojego męża był w sam raz, na tyle, że jakimś dziwnym trafem znikła mi MOJA 😛 kanapka z talerza.
Myślę, że można go wykonać także ze zmielonych płatków owsiancyh, albo po wymieszaniu dać im 10-15 minut na nasiąknięcie, by chleb był niej kruszący się. Najlepiej kroił się w kromki minimum 1,5 cm.
Składniki na jogurtowy chleb z płatków owsianych (10 porcji):
- 300 g płatków owsianych
- 500 g jogurtu naturalnego
- szklanka nasion (dowolne)
- łyżeczka sody
- łyżeczka soli
- łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszytskie składniki wymieszać razem.
Przełożyć do natłuszczonej formy
Piec 50-60 minut w 170 stopniach Celsjusza
Wyjąć z formy i zostawić o ostudzenia
Mam dwa Was także przygotowanie w formie wideo 😀 Oczywiście nie pomyślałam, by kamerę ustawić prawidłowo 😀 Początki z Youtubem nie są łatwe 😀 Oczywiście miało to być Instastories, ale coś mi przydługo wyszło 😉
Wartości odżywcze na porcję:
207 kcal
7,7 g białka
8 g tłuszczy
24,5 g węglowodanów
3,7 g błonnika
8 września 2024 | 21:37
Najlepszy chlebek, super prostu. Godzinka I gotowe
10 września 2024 | 09:53
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje!
14 lutego 2022 | 16:55
Ten sam przepis można wykonać z płatków orkiszowych. Pyszne i pożywne.
6 grudnia 2021 | 10:38
Zamiast płatków owsianych polecam orkiszowe – są one dużo zdrowsze i korzystniej wpływają na działanie organizmu. Mają więcej witamin i mikroelementów, a tym samym sprawiają, że dłużej jesteśmy syci. Ich lekko orzechowy smak z pewnością zasmakuje dzieciom.
8 grudnia 2021 | 13:42
Gdzieś mogę poczytać porównanie obu rodzajów płatków? 🙂