Większości z nas mięso mielone i pomidory kojarzą się z sosem bolognese, ale ja postanowiłam przełamać tę „zasadę” i zrobić coś zupełnie innego. Odkąd mam woka z biedry to mam wręcz manię gotowania mięsno-warzywnych sosów z prostej przyczyny… nic mi z niego nie wypada, ile bym tam nie naładowała.
Sos wyszedł wyrazisty w smaku ostry i lekko kwaśny, warzywa mięciutkie, mięso sprężyste i dobrze przysmażone. Takie cuś to ja mogę jeść codziennie <3
Składniki: (na 6 porcji)
– 2 zielone papryki
– cukinia
– por
– cebula
– puszka czerwonej fasoli
– mleko kokosowe
– puszka pomidorów
– 500 g mięsa mielonego wołowego
– 800 g przecieru pomidorowego
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka majeranku
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka mielonego chilli (lub więcej, wg upodobań)
– szczypta soli himalajskiej
– pieprz kolorowy mielony
– 3 łyżki oleju z orzeszków arachidowych
Przygotowanie:
Pora, cebulę i czosnek pokrojone według uznania podsmażamy na oleju wraz z płatkami chili. Dodajemy mięso i smażymy aż się zetnie. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w ćwiartki cukinię i zalewamy przecierem, mlekiem kokosowym i pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut mieszając co jakiś czas. Sosu będzie dużo więc redukujemy do pożądanej konsystencji.
Wartości odżywcze pod zdjęciem.
Wartości odżywcze:
321,6 kcal
25,3 g białka
11,6 g tłuszczy
23,9 g węglowodanów
9,6 g błonnika
Dodaj komentarz