Dni przed wypłatą zmuszają do kreatywności, szczególnie, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Powstał już jeden taki przepis na śliwkowe babeczki, teraz czas na racuszki. Zebrałam wszystko co mogło dać słodką potrawę i zaryzykowałam. I co? To co zwykle! Racuchy wyszły pro. No i idealne są – jak większość potraw – na pudełkowy posiłek.

Na uczelni dziewczyny zapytały mnie co mam, bo apetycznie pachnie. Jak powiedziałam, że to kakaowo-bananowe racuchy z jabłkiem, żurawiną i cynamonem to stwierdziły, że przekombinowane. Nie proszę Państwa. Prze- owszem, ale nie kombinowane, lecz pyszne. PRZEPYSZNE. Tak, że można je jeść „na sucho”, na zimno. Można też dodać jogurt, owoce, bitą śmietanę (oczywiście dobrej jakości!), ale ja zadowoliłam się samymi placuchami.

Składniki na 12 placków (porcja po 5 i 7 placków):
– 2 banany
– 2 jajka
– łyżka żurawiny suszonej
– łyżka kakao
– jabłko
– 6 łyżek płatków owsianych
– czubata łyżeczka cynamonu
– łyżka oleju z orzeszków arachidowych

Przygotowanie:

Banany, jajka, 3 łyżki płatków owsianych, olej, kakao i cynamon blendujemy na gładką masę. Dodajemy 3 łyżki niezmielonych płatków owsianych, jabłko pokrojone (ze skórką) w małe kawałeczki i żurawinę. masę wykładamy na rozgrzaną patelnię łyżką (około 1 i 1/2 na placka). Smażymy z obu stron.

collage-2016-12-04-11_50_45

Wartości odżywcze (5/7 placków):
323,8/435,3 kcal
8/11,2 g białka
9,8/13,7 g tłuszczy
50,1/70,2 g węglowodanów
6,3/8,8 g błonnika