Walcząc z uzależnieniem od słodyczy staram się szukać ich domowych zamienników, które nie tylko nasycą moją potrzebę na słodki smak, ale i będą pełnowartościowym posiłkiem. Mrożone owoce, na których sezon musimy jeszcze długo poczekać, to błogosławieństwo w krainie jesienno-zimowych owoców. Wiśniowy twarożek z konopiami okazał się strzałem w dziesiątkę. Kwaśny, słodki i sycący posiłek, który w chwilę zwalczył moje myśli o czekoladowych płatka, ciastkach i żelkach 😀
Dzięki zawartości białka i tłuszczy posiłek ten nasyci was na długo, a dzięki swojej dość wysokiej kaloryczności nada się szczególnie dla tych, którzy muszą nadrabiać kalorie w diecie. Kwaśne <3 wiśnie to bogactwo witaminy C, przeciwutleniaczy i szeregu innych korzystnych związków – wiśnie mają działanie odmładzające, dobrze wpasowują się w profilaktykę nowotworów i chorób serca a nawet krążą opinie, że wspomagają odchudzanie. Już pomijając te pozytywy, wiśnie są po prostu przesmaczne!
Składniki:
– 100 g twarogu półtłustego
– 100 g mrożonych wiśni
– 2 łyżki śmietany 18% (dla bojących się tłuszczy polecam jogurt naturalny, tylko po co, skoro śmietana jest tak pyszna i zdrowa?)
– łyżka łuskanych nasion konopi
– łyżka miodu
– łyżka migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Prosta jak budowa cepa (oto on!). Na spód miski wsypujemy łuskane nasiona konopne. Na nasiona wkładamy rozdrobniony widelcem twaróg, śmietanę, rozmrożone (mogą być na ciepło, jednak gorące zetną śmietanę) wiśnie. Posypujemy płatkami migdałów i polewamy łyżką miodu.
Wartości odżywcze:
492,5 kcal
27,8 g białka
26,7 g tłuszczy
36,1 g węglowodanów
2,6 g błonnika
Dodaj komentarz