Chodziło za mną jajko od samego rana, ale nie opuszczało mnie poczucie, że mam ochotę na coś innego niż zazwyczaj. Przeglądając lodówkę nabrałam ochoty na faszerowane papryki, a boczek i cebula akurat na wykończeniu to zdecydowałam, że zapiekę wszystko razem.

Papryka zdecydowanie nadaje się na posiłek bialkowo-tluszczowy, ponieważ zawiera 17g węglowodanów. Domyślam się, że smakuje równie dobrze na zimno, wiec można ją zabrać ze sobą jako pudełkowe danie.

Skladniki: (na 2 porcje)

– 2 żółte papryki

– 2 jajka

– 40 g boczku

– 40 g tartego sera (u mnie mozarella)

– pół cebuli

– szczypiorek

Przygotowanie:

Collage 2016-09-04 16_32_01

Papryki myjemy, odcinamy górę, tak by móc ją wykorzystać do zamknięcia papryki z farszem (nie jest to konieczne). Papryka czyścimy w środku. Cebulę i boczek kroimy wedle uznania i wkładamy do papryki w kolejności: cebula boczek ser, do wypełnienia warzywa zostawiając miejsce na jajko. Wbijamy jajko do środka, solimy, pieprzymy i posypujemy szczypiorkiem. Papryki zamykam i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut.

Wartości odżywcze: (na porcję)

284 kcal

17,6 g białka 

16, g tłuszczy 

17 g węglowodanów 

2,8 g blonnika

Collage 2016-09-04 16_32_56