Chodziło za mną jajko od samego rana, ale nie opuszczało mnie poczucie, że mam ochotę na coś innego niż zazwyczaj. Przeglądając lodówkę nabrałam ochoty na faszerowane papryki, a boczek i cebula akurat na wykończeniu to zdecydowałam, że zapiekę wszystko razem.
Papryka zdecydowanie nadaje się na posiłek bialkowo-tluszczowy, ponieważ zawiera 17g węglowodanów. Domyślam się, że smakuje równie dobrze na zimno, wiec można ją zabrać ze sobą jako pudełkowe danie.
Skladniki: (na 2 porcje)
– 2 żółte papryki
– 2 jajka
– 40 g boczku
– 40 g tartego sera (u mnie mozarella)
– pół cebuli
– szczypiorek
Przygotowanie:
Papryki myjemy, odcinamy górę, tak by móc ją wykorzystać do zamknięcia papryki z farszem (nie jest to konieczne). Papryka czyścimy w środku. Cebulę i boczek kroimy wedle uznania i wkładamy do papryki w kolejności: cebula boczek ser, do wypełnienia warzywa zostawiając miejsce na jajko. Wbijamy jajko do środka, solimy, pieprzymy i posypujemy szczypiorkiem. Papryki zamykam i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut.
Wartości odżywcze: (na porcję)
284 kcal
17,6 g białka
16, g tłuszczy
17 g węglowodanów
2,8 g blonnika
Dodaj komentarz