Trochę inny niż do tej pory, jednogarnkowy miszmasz, bo z kiełbasą. To tak w ramach zapobiegania marnowaniu jedzenia, gdyby tej kiełbasy zostało za dużo po majówkowaniu i wypadałoby coś z nią zrobić 😀 Miękkie danie, przełamane wyraźnym smakiem smażonej kiełbasy i lekką słodyczą musztardy francuskiej.

Składniki (na 3 porcje):

  • 350 g dobrej jakości kiełbasy (np. podwędzanej, śląskiej)
  • 1 papryka żółta
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1–2 marchewki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 150–200 g pieczarek
  • 1/2 puszki fasolki szparagowej konserwowej (odsączonej)
  • 100–120 g kaszy (np. bulgur, pęczak, niepalona gryczana)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • Ok. 400 ml wody (lub więcej, w zależności od rodzaju kaszy)

Przyprawy:

  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

🔪 Przygotowanie krok po kroku:

  1. Podsmaż pokrojoną w półtalarki kiełbasę na dużej patelni lub w garnku z łyżką oleju – aż się zarumieni z obu stron.
  2. Dorzuć pokrojoną w piórka cebulę, pokrojonego w plastry pora i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli, a grzyby puszczą wodę.
  3. Dodaj pokrojoną w ćwiartki marchewkę i pokrojoną w kawałki paprykę – smaż razem jeszcze 2–3 minuty.
  4. Wsyp kaszę, zamieszaj, zalej wodą i dodaj przyprawy. Dodaj musztardę francuską, dokładnie wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 15–20 minut.
  5. Gdy kasza będzie prawie gotowa, dodaj wypłukaną fasolkę szparagową i duś jeszcze 2–3 minuty, aż wszystko się połączy i podgrzeje.

Wartości odżywcze na porcję:

417 kcal
31,6 g białka
12,8 g tłuszczów
46,8 g węglowodanów
9,1 g błonnika