Ociepanie, co tu się dzieje. Odkąd w moim domu stoi PerfectMix to podejmuję się dań, o które sama siebie bym nie podejrzewała nigdy. Domowa kiełbasa? KIEŁBASA? No proszę Państwa Juleczka zaszalała.
I nawet jej to wyszło! I liczę, że wam także wyjdzie i wcale a wcale nie potrzebujecie do tego posiadać ani PM ani TM. Wystarczy parowar lub garnek do gotowania na parze!
Domowe wędliny to zdecydowanie najlepsze wyjście, jeśli chcemy w naszej diecie wcinać przetwory mięsne. Sama nie jadam na kanapkach za często mięsa, wolę jednak kotleta, ale mąż mój jest jednak większym mięsożercą niż ja i kanapka z pastą z fasoli nie przejdzie. Tym bardziej ucieszyłam się, gdy zasmakowało mu wykonane przeze mnie pęto 😉
Kilka rzeczy, które zauważyłam – kiełbasa po wystygnięciu i rozwinięciu z folii dalej jest delikatna, myśmy dali jej 2-3 h na odparowanie po odpakowaniu i zbicie się bardziej i podziałało. Nie polecam tez jednak pomidorów do obtaczania, po uparowaniu były oczywiście mokre i lepiące. W smaku super, ale pół kuchni i lodówki w pomidorach – żeby nie było, że nie ostrzegałam 😀
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki, pokrojonego na 3cm kawałki, lekko zmrożone
- 200 g boczku surowego wędzonego, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka soli, pieprzu, nasion białej gorczycy
- zioła do obtoczenia, w moim przypadku suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, 2 opakowania
- 700 g wody
Przygotowanie:
po lewej przygotowanie w PM, wartości odżywcze pod galerią
1. Do naczynia miksującego włożyć 250 g mięsa wieprzowego, rozdrobnić obr. 7/ 14 sek., przełożyć do innego naczynia. 2. Powtórzyć punkt 1 . wykorzystując drugą połowę mięsa. Przełożyć do miski z pierwszą porcją. 3. Do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić obr. 7/10 sek. Przełożyć do mięsa. Umyć naczynie miksujące. 4. Do naczynia włożyć czosnek, rozdrobnić obr. 8/5 sek. Zgarnąć kopystką na dno naczynia. 5. Dodać mięso z boczkiem, sól, pieprz i gorczycę. Mieszać obr. 4/50 sek. 6. Z mięsa uformować dwa 20cm wałki, obtoczyć dokładnie w ziołach każdą z kiełbas i zawinąć ściśle w folie spożywczą zabezpieczając końcówki. Ułożyć na dolnej przystawce do gotowania na parze. 7. Do naczynia miksującego wlać wodę, nnałożyć przystawkę do gotowania na parze i gotować obr. 1/120°C/30min. 8. Zawinięte kiełbasy zdjąć z naczynia i zostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie kroić w 1 cm plastry. | 1. Mięso rozdrobnić w urządzeniu do mielenia lub siekania. Przełożyć do miski. 2. Boczek także rozdrobnić. 3. Do mięsa dodać wyciśnięty lub posiekany czosnek, wymieszać z solą, pieprzem i gorczycą. 4. Dokładnie wymieszać. 5. Z mięsa uformować dwa 20cm wałki, obtoczyć dokładnie w ziołach każdą z kiełbas i zawinąć ściśle w folie spożywczą zabezpieczając końcówki. 6. Gotować w parowarze 30-40 minut. 7. Zawinięte kiełbasy zdjąć z naczynia i zostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie kroić w 1 cm plastry. |
Wartości odżywcze
na 1 kiełbasę ok 20 cm:
590 kcal
67,9 g białka
32,2 g tłuszczu
3,1 g węglowodanów
1,3 g błonnika
przepis pochodzi z platformy Cookiedoo.pl, powyższa jego wersja jest moją modyfikacją pod sprzęt Eldom PerfectMix MFC2000
Dodaj komentarz