Nie należę do zwolenników drobiu, ale z pewnością należę do zwolenników dobrego białeczka, dlatego czasem na moim stole gości ptasior w towarzystwie warzyw. Jako, że zostało mi go trochę po wczorajszym obiedzie postanowiłam wykorzystać go do dzisiejszego pudełka.

Składniki:

– 150 g piersi z indyka
– pomidor
– garść rukola
– 5 oliwek
– 1/4 papryki czerwonej
– 1/4 ogórka zielonego
– łyżeczka oliwy z oliwek z chilli
– pół łyżki pestek słonecznika

Przygotowanie:

Indyka zrobiłam dzień wcześniej ale.nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go tuż przed podaniem. U mnie marynował (400 g) się w przyprawach, 3/4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych  i czosnku (polecam własne ulubione mieszanki) przez kilka godzin.  Potem usmażyłam go już bez dodatku tłuszczu na dużym ogniu w 3-5 minut.

Sałatka: na umytą rukolę kładziemy pokrojoną paprykę, pomidora, oliwki, ogórka i pokrojonego w małe kawałeczki indyka. Polewamy oliwą,  mieszamy i posypujemy słonecznikiem.

Voila!

Właściwości odżywcze:
277 kcal
Białko 33,4 g
Tłuszcze 11,8 g
Węglowodany 13,7 g
ostre indyczenie