PaleoDiet1

Mięso i ryby należą do grupy pokarmowej, która jest przede wszystkim źródłem białka, żelaza i cynku. Białko jest podstawowym budulcem organizmu, dlatego ważne jest, by w codziennej diecie znalazła się jego odpowiednia ilość. Mięso dostarcza także witamin z grupy B, witaminy A, a także mikro i makro elementy takie jak fosfor, potas, jod i magnez. W zależności od zwierzęcia i  jego części mięsa różnią się od siebie pod względem zawartością tłuszczu, białek oraz mikro i makroelementów. Najkorzystniejsze dla zdrowia są mięsa niskotłuszczowe, jak indyk, kurczak, polędwica wołowa, rostbef.

Ryby morskie dostarczają też tłuszczu bogatego w kwasy omega-3 i omega-6, które działają korzystnie na poziom cholesterolu.

Zarówno mięsa i ryby przechowujemy w lodówce, bądź zamrażarce by nie dopuścić do rozwoju drobnoustrojów.

Przechowywanie mięsa w lodówce

Surowe mięso i wędliny przechowujemy w lodówce na środkowej półce w temperaturze 4-7 stopni Celsjusza. Należy jednak pamiętać, żeby nie przechowywać gotowego do pożycia jedzenia obok surowego, najlepiej zaopatrzyć się w szczelne pojemniki do przechowywania żywności. Jeśli nie mamy takich pojemników to mięso najlepiej przechowywać na talerzu pod folią spożywczą, albo nakryte drugim talerzem. Można je dodatkowo skropić sokiem z cytryny. Podniesie to kwasowość miśa co spowolni rozwój drobnoustrojów.

W zalewach, marynatach i w inny podobny sposób przygotowane mięso trzymamy w lodówce do 3 dni. Wyroby garmażeryjne takie jak kaszanka, galareta, czy salceson należy spożyć jak najszybciej. Produkty typu kiełbasa surowa, zwyczajna, metka czy parówki należy przechowywać do 2 dni, a żywność wędzoną lub półtrwałą do 4. Jeżeli chodzi o mięso suszone (np. kiełbasy) można przechowywać do około miesiąca.

W przypadku poddania mięsa obróbce termicznej należy od razu podawać je do spożycia, jeśli jest to niemożliwe należy upewnić się, że po maksymalnie 2 godzinach zostanie ono schowane do lodówki. Przygotowane już do spożycia mięso trzymamy w lodówce najdłużej 2 dni.

Przechowywanie mięsa mrożonego

Mięso i jego prawie wszystkie jego przetwory można także mrozić, należy tylko pamiętać o tym, by podzielić je na małe porcje. Nie zamraża się pasztetu, metki, salcesonu oraz galaret i podobnych im wyrobów.

Boczek oraz gotowany drób nadaje się do spożycia przez miesiąc od zamrożenia. Na maksymalnie dwa miesiące zamrażamy szynkę, a duszone oraz gotowane mięsa możemy przechowywać do trzech miesięcy. Pieczenie i steki nadają się do spożycia przez około 8 miesięcy.

Jeżeli kupujemy mięso z zamiarem mrożenia to należy przygotować je i schować do zamrażarki niezwłocznie. Surowe mięso przetrzymujemy do 3 miesięcy maksymalnie. Nigdy nie mrozimy surowego mięsa dwukrotnie. Możemy natomiast zamrozić się ponownie po przygotowaniu.

Przechowywanie ryb w lodówce

Ryby świeże najlepiej jeść w dniu ich zakupu. To także tyczy się świeżych owoców morza. W innym przypadku świeże i oczyszczone filety przechowujemy jeden dzień w folii spożywczej w temperaturze bliskiej 0 stopni Celsjusza.

Ryby wędzone najlepiej przechowywać owinięte ręcznikiem papierowym, w pojemniku spożywczym nieprzepuszczającym zapachy, bądź zawinięte w folię lub woreczek foliowy, także w papierze.

Konserwy i puszki, po przełożeniu do innego pojemnika, możemy przechowywać do 3 dni.

Przechowywanie ryb w zamrażarce

Jeżeli zdecydujemy się na mrożenie ryb to należy pamiętać o tym by były one wypatroszone i oczyszczone. Takie ryby i owoce morza możemy przechowywać nawet 8 miesięcy.