Mój Drwal narzeka ostatnimi czasy, że nigdy nie ugotuję nic na kilka dni tylko codziennie stoję i brudzę kuchnię. 😀 Dlatego tym razem postanowiłam nagotować CAŁY gar żarcia, na najbliższe 3 dni.
Jest to moje pierwsze podejście do Chilli con carne i od razu udane. Ale w sumie, co może się nie udać w tak prostym daniu, którego przygotowanie zamyka się w 30 minutach?
Przepis dostałam od znajomej dietetyczki i zmodyfikowałam korzystając z tego, co akurat miałam w domu.
Składniki: (min. 6 porcji)
– 2 puszki fasoli czerwonej
– 2 łyżki oliwy
– 2 spore cebule pokrojone wg uznania (u mnie pokrojone na ćwiartki)
– czosnek w płatkach wg uznania (firma Kamis)
– łyżeczka kolendry
– mielone chilli wg uznania – lubisz ostro? Nie oszczędzaj 😀
– 500g mielonego mięsa wołowego (im chudsze tym lepiej – w Piotrze i Pawle ponoć mają najchudsze, moje było średnio tłuste – 60g tłuszczu na 500g mięsa)
– 2 puszki pomidorów (mogą być całe, mogą być w kawałkach)
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 600ml wody (można dać mniej, ale lepiej odparować nadmiar niż dolewać co chwila J )
– 1 łyżka naturalnego kakao
– zielona papryka (może być każda inna) pokrojona wg uznania
– mielony pieprz wg uznania
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę kroimy wg uznania, fasolę płuczemy na sitku.
Do sporego (oj naprawdę!) garnka, najlepiej już rozgrzanego, wlewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i smażymy, ciągle mieszając 3-5 minut (średni ogień). Po tym czasie w garnku ląduje czosnek, kolendra i chilli, aby przez minutę dać się miąchać wraz z cebulą. Po tym zabiegu zwiększamy płomień, dorzucamy mięso i także mieszamy, tak długo, aż się zarumieni.
Następnie do garnka dorzucamy pomidory, koncentrat i wodę, mieszamy i zostawiamy do zagotowania – mieszając co jakiś czas. Gdy potrawa zacznie bulgotać posypujemy ją kakao i ponownie mieszamy. Teraz czas na pieprz i paprykę. Ponownie mieszamy i pod przykryciem (lub bez dla zredukowania sosu) pozwalamy gotować się jej minimum 5 minut.
Teraz czas na fasolę, dodajemy, dobrze mieszamy i zostawiamy na kolejne 5 minut.
Voila! Wasze pyszne danie gotowe!
Wartości odżywcze: (na porcję)
410 kcal
29,3 g białka
14,5 g tłuszczu
28,7 g węglowodanów
Dodaj komentarz