Czas na ostatni już z serii – póki co! – „Jak przechowywać produkty” artykuł. Do tej pory poznaliśmy zasady przechowywania warzyw i owoców, mięs i ryb, nabiału, jaj i tłuszczy, więc przyszedł czas na pieczywo i produkty sypkie! Na początke przydałoby się je scharakteryzować:

Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, wszelkie mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, zbożowe, otręby etc. zaliczamy do produktów zbożowych. Do produktów sypkich zaliczamy także ciecierzyce, fasole (suche), groch i podobne do nich pożywienie. Produkty te zaliczamy do grupy węglowodanowej, chociaż wiele strączkowych oślin zawiera dużo białek. Pieczywo i produkty sypkie są dobrym źródłem składników mineralnych takich jak fosfor, siarka, cynk, mangan, magnez, żelazo, czy witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich także błonnik, niezbędny do właściwej pracy jelit. W codziennej diecie najlepiej wybierać produkty pełnoziarniste, ponieważ zawartość dobroczynnych składników w nich jest większa niż w produktach oczyszczonych, działają też korzystnie zapobiegając nadwadze, czy cukrzycy.

Przechowywanie pieczywa

Pieczywa nie powinno się przechowywać w lodówce, ponieważ zdecydowanie szybciej zaczyna czerstwieć i tracić swoje właściwości. Nie powinno się także przechowywać go w wilgotnym miejscu, bądź w dworeczkach foliowych ponieważ są to bardzo dobre warunki dla rozwoju pleśni.

Najlepszym miejscem dla pieczywa jest drewniany lub plastikowy chlebak (metalowy może prowadzić do zbierania się wilgoci). Jeżeli nie mamy możliwości przetrzymywać pieczywa w chlebaku to dobrym wyjściem są woreczki papierowe, które pozwolą na dostęp tlenu jednocześnie pochłaniając nadmiar wilgoci. Świeże pieczywo najlepiej spożyć w ciągu dnia, dwóch.

Pieczywo można mrozić na wiele miesięcy ponieważ nie traci swoich wartości  smaku. Najlepiej zamrozić je od razu po zakupie (nie może być ciepłe!). Dla wygody i ku niemarnowaniu żywności najlepiej podzielić je na małe porcje i rozmrażać odpowiednią ilość. Pieczywa, jak każdego pożywienia, nie można mrozić drugi raz.

Przechowywanie produktów sypkich

Mąki, kasze i ryże najlepiej czują się w temperaturze 14-15 stopni Celsjusza. Wybierając miejsce do ich przechowywania upewnij się, że jest ono suche i zaciemnione. Najlepiej nie przechowywać takich produktów nad kuchenka, ponieważ wydziela ona dużo ciepła i pary.

Przechowywane w odpowiednich warunkach i pojemnikach, bądź opakowaniu producenta można przechowywać je nawet kilka miesięcy. Kasza manna może stać do 5 miesięcy, pęczak i jęczmienna do 9 miesięcy. Kaszę gryczaną trzymamy maksymalnie 10 miesięcy a płatki owsiane lub kukurydziane od 4 do 6 miesięcy.

Mąki przechowujemy 4-5 miesięcy pamiętając, że razowe krócej.

Makaron suchy w odpowiednich warunkach może leżeć nawet 18 miesięcy, lecz jeśli należy do gatunku mokrych lub razowych najlepiej kupować je na bieżąco i nie magazynować.

Suche warzywa strączkowe przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach maksymalnie pół roku. Po ugotowaniu produkty te należy przechowywać w lodówce do 2 dni.

Inne produkty suche i sypkie

Produkty takie jak sypkie herbaty, kakao, cukier najlepiej czują się w temperaturze 10 stopni, w szczelnych, najlepiej ciemnych pojemnikach.

Kawę ziarnistą lub mieloną także trzymamy w pojemnikach, które są szczelne i nie przepuszczają światła. Kawę trzymamy w lodówce by nie utraciła swojego aromatu i smaku, a także nie straciła swoich właściwości.

Suszone grzyby najlepiej zaraz po dokładnym wysuszeniu przełożyć do pojemników wyłożonych papierem. Wisząc na sznurkach mogą chłonąć wilgoć i zapleśnieć.

Wszelkie zioła, czy przyprawy także najlepiej czują się w pojemnikach nieprzepuszczających światła, szczególnie przyprawy „tłuste” jak gorczyca, czy gałka muszkatołowa. W miarę możliwości zioła i przyprawy najlepiej mielić tuż przez użyciem.

Przechowując herbatniki lub suchary, aby uniknąć ich zawilgocenia, do puszki, bądź pojemnika (szczelnych) w których przechowujemy produkty można włożyć kilka ziaren grubej soli, która wchłonie niepotrzebną wilgoć.

Mrożenie innych produktów mącznych

Jak już wiemy, chleb i bułki najlepiej mrozić od razu po zakupie. Do mrożenia nadają się także wszelkie ciasta (bez kremów i śmietan), knedle, pierogi (z mięsem gotowanym, nie należy mrozić ciasta i surowego mięsa razem). Kluski, ciasto francuskie, czy ciasto na pizzę także możemy mrozić. Przy cieście drożdżowym należy pamiętać, aby zamrożone przed wyrośnięciem pozostawić do wyrośnięcia po rozmrożeniu, a ciasto wyrośnięte i zamrożone wyrobić raz jeszcze przed użyciem.

W przyszłości być moze pojawi się wiecej artykułów poruszających temat przechowywania żywności – prawdopodobnie już konkretnych produktów. Dzięki temu mam nadzieję pomóc czytelnikom w odpowiednim zabezpieczeniu żywności przed szkodliwymi czynnikami. Liczę także, że moe wypociny ustrzegą chociaż jedną osobę przed zakażeniami związanymi z nieświeżą lub źle przechowywaną żywnością!

Jeśli masz jakieś pytania, albo dręczy Cię jakiś dietetyczno-sportowy temat – zapraszam, chętnie pomogę 🙂