Nazwa mówi sama za siebie, nie? Nutella, ale na bazie śliwek a nie tłuszczu palmowego i cukru. No i z orzechami i pysznym kakao. Może nie z laskowymi, ale nikt Wam nie broni podmienić ich w przepisie.

W ogóle to POLECAM modyfikować ten przepis na milion sposobów, bo co i rusz krem wychodzi coraz to lepszy i ciut inaczej smkaujący. Więcej śliwek? Bardzoej jak czoko-powidła, więcej masła orzechowego? Bardziej jak

Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • 60 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Śliwki suszone zalać wrzątkiem i odstawić do nasączenia, odcedzić, wodę zostawić.
Blendować/miksować z kakao i masłem orzechowym dodając wody ze śliwek (po łyżce/łyżeczce) do uzyskania odpoowiedniej konsystencji
Na koniec dodawać miód partiami (po 1/2 łyżki) do uzyskania optymalnej słodyczy.
Przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze (na porcję):

200 kcal
5,4 g białek
8,9 g tłuszczów
23,9 g węglowodanów
3,8 g błonnika