Mój faworyt, mój ulubieniec, moja naj zupa ostatnimi czasy (przejęła miejsce klasycznej pomidorówki zdecydowanie), której wykonanie to naprawdę chwila, a jeśli macie pomocnika w stylu Perfect Mixa od Eldom, Monsieur Cousine, czy innego Thermomixa to zrobicie danie w mgnieniu oka!

Pomidorowo-paprykowa zupa krem to danie, które jem wręcz nałogowo – jak nie można mnie wygonić z domu na normalne zakupy i wolę zamawiać online, tak jak mnie przyszpili na zupkę to lecę w objęcia Biedronki niczym najbardziej społeczna jednostka, król imprezy, animator życia, także powinno to sporo powiedzieć na temat mojej miłości do tej zupy 😀 Z dodatkami jest idealna dla osób z Insulinoopornością!

Urzekł mnie w niej słodko-kwaśny smak i intensywny aromat przypraw, który sprawia, że jestem w stanie sama zjeść 4 porcje na raz i tylko rosądek trzyma mnie z dala od michy. Przepis pochodzi z książki kucharskiej dołączonej do Perfect Mixa i jest autorstwa Kingi Paruzel.

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g przecieru/passaty pomidorowej, najlepiej domowej
  • duża czerwona papryka (ja używam szpiczastej)
  • 250 ml domowego bulionu (używam domowej kostki bulionowej)
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 25-30 ml oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, łyżeczka miodu

dodatkowo: mozarella, pestki dyni, pieczywo pełnoziarniste/graham

Przygotowanie:

W Perfect Mixie:
1. Do naczynia miksującego wlać oliwę i podgrzewać przez 30 s./120°C /obroty 1
2. Dodaj czosnek i suszone pomidory, miksuj 5 s./120°C / obroty 9. Za pomocą szpatułki zsuń składniki na dół naczynia miksującego
3. Całość smaż ok 30 s./120°C/obroty 1
4. Dodaj pokrojoną paprykę i rozgrabniaj 10 s./120°C /obroty 5
5. Przez otwór w pokrywie wlej passatę, bulion, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz łyżeczką miodu, całość gotuj 10 min./120°C /obroty 1
6. Przed podaniem miksować 9s/obroty 9 na gładką masę.

Klasyczne przygotowanie:
1. Czosnek i suszone pomidory posiekaj i podsmaż na oliwie w garnku
2. Pokrój paprykę w małe kawałki, dodaj do garnka razem z passatą, bulionem i przyprawami
3. Gotuj ok 10 minut mieszając od czasu do czasu
4. Całość zblenduj na gładką masę

Podawać z dodatkami, np. mozzarellą (u mnie 6-10 kulek na porcję), pestkami dyni i pieczywem lub makaronem/kaszą.

Wartości odżywcze (na porcje)

sama zupa:

296,5 kcal
6,4g B
16,4 g T
29,4 g W
6,5 g błonnika

krem z mozzarellą (50 g mozzarelli, 10g pestek dyni, 60 g pieczywa pełnoziarnistego)

568,2 kcal
28,8 g B
22 g T
58,2 g W
13,4 g błonnola