Ile razy słyszeliście mit, że dobrze zbilansowany posiłek MUSI zawierać w sobie warzywa? Oczywiście, nie może ich zabraknąć w ciągu dnia, ale nie możemy dać się zwariować rygorom dietetycznym, dlatego część moich poacjentów raz dziennie je coś słodkiego i zwykle są to domowe słodkości, między innymi takie jak placuszki, które dla Was dzisiaj przygotowałam!

Wiadomo, serek wiejski należy bardziej do kwaśnych, niż słodkich, jogurt naturalny, szczeólnie domowy także, więc ta jedna łyżka miodu na całą porcję może być mało – jeśli wasze słodycze muszą być słodkie – dlatego pamiętajcie, że dodając do dania kolejną porcję słodzidła musicie doliczyć je do wartości odżywczych i przeliczyć ładunek glikemiczny potrawy, jeśli Wasz sposób żywienia tego wymaga 🙂

Uwaga, porcja jest dość kaloryczna, ale dzieląc całość na 3 porcje uzyskamy ok 400 kcal 🙂 My, jak wiecie, jemy z mężem 3 razy dziennie, dlatego nasze posiłki są trochę większe energetycznie.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jaja
  • opakowanie serka wiejskiego (200g)
  • jabłko (ok 150g)
  • dwie garści borówek
  • 80 g płatków owsianych
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Jajka wymieszać z odcedzonym ze śmietanki serkiem, miodem i płatkami owsianymi. Zblendować według upodobania. Masa będzie dość lejąca się.
  2. Na patelni rozgrzac olej i nakładać łyżką wazową porcje placków, dodać do każdej porcji owoce (można owoce dodać już po usmażeniu placków, albo do masy przed wyłożeniem na patelnie, według upodobania).
  3. Smażyć na złoto z obu stron (borówki mogą się rozpłynąć w gotowaniu).
  4. Podawać z jogurtem

Wartości odżywcze na porcję:

623 kcal
32 g białek
29,6 g tłuszczy
52,8 g węglowodanów
5,3 g błonnika