Mimo, iż uwielbiam jajka na miękko – z tego powodu są moim najczęstszym śniadaniem – to czasem porywam się na coś innego – mimo wszystko jajkowego. Czemu jajka? Bo mają mnóstwo witamin, w tym witaminy D (jedynie brak im witaminy C), zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli te, których organizm sam nie wytworzy)  oraz są po prostu smaczne <3 Na miękko to najbardziej strawna opcja jajka. Ale dziś nie o tym… dziś na talerzu omlet z szynką, dymką, papryką i pomidorkami.

Omlet z szynką i warzywami, to moje drugie od lat podejście do omletów, które nigdy mi nie wychodziły. No dosłownie nigdy. Ten nie był idealny, gdyż się porwał, ale wciąż miał kształt omletu, i był całkowicie ścięty, dlatego przestaję się bać omletów i rozpoczynam swoją wędrówkę po ich krainie. Mój omlet zawiera trochę białka konopnego od dobrekonopie.pl, ale nie jest to niezbędny składnik, dlatego też na końcy wpisau podam wartości dla omletu z i bez białka konopnego.

Przez lata żyłam w przeświadczeniu, że omlet to tylko na ciepło a najlepiej na słodko, a tu okazuje się, że jest to też świetna opcja na pudełkowe jedzenie!

Składniki (na jeden omlet)
– 2 jajka
– 60 g dobrej gatunkowo wędliny z kurczaka
– 40 g żółtej papryki
– 6 pomidorków koktajlowych
– cebulka dymka ze szczypiorkiem
– płaska łyżka białka konopnego
– 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Cebulę dymkę siekamy drobno, osobno siekamy szczypior. Paprykę i szynkę kroimy w kawałki i mieszamy z jajkiem, białkiem, papryką, cebulą i szynką oraz olejem. Doprawiamy wg uznania.
Smażymy z obu stron na brązowo, w tym czasie krojąc pomidorki na ćwiartki. Podajemy z pomidorkami i szczypiorkiem.

Wartości odżywcze (z/bez białka konopnego):
393 / 356 kcal

30,4 / 26,7 g białka
25,9 / 24,6 g tłuszczy
8,8 / 7,3 g węglowodanów
4,4 / 2,3 g błonnika