Szybkie śniadanie do pudełka, szybka przekąska przed wyjściem z domu, szybkie słodycze na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Szybkie. Naprawdę. Przygotowanie tych placków jest banalnie proste i myślę, że to nawet świetny przepis dla małego kucharza.

Dla mnie dzisiaj był to ratunek dla ultra czarnego banana, którego zjeść już nie chciałam, a serce nie pozwalało wyrzucić go do śmieci. Pyszny ratunek <3

SKŁADNIKI na 2 porcje:

– banan (jeden, bo czarny jak siemasz. Jedyne słodzić w plackach, także przy mniej czarnym może być za mało słodko ;))
– 3 jajka
– 2 łyżki mąki żytniej
– 2 łyżki jogurtu Bakoma gęstego
– szczypta soli
– 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Wszytskie składniki blendujemy razem, smażymy na suchej patelni małe placuszki na złoto z obu stron.

WARTOŚCI ODŻYWCZE (na porcję):

334,3 kcal
13 g B
20,1 g T
23,5 g W
2,8 g Błonnika
ŁG = 14

Gdy w kuchni brak miejsca i na jedynym blacie jaki masz tworzą się kanapki to Morfiniusz Ryszard musi mieszać jaja z bananem na kuchence xD