Pomysł na buraczki z kminkiem i tymiankiem, jak zwykle w mojej chaotycznej kuchni, powstał przypadkiem. Szukałam przypraw, których zapach kojarzyłby mi się ze świętami i domowym gotowaniem mojej babci. Padło na tymianek z kminkiem. Swoje buraczki zrobiłam na tłusto, ze śmietaną, która cudownie komponuje się ze słodyczą buraka (moje wyszły jakieś wybitnie cukierkowe, Drwal myślał, że dosładzałam xD) a ostrość szalotki wybija się spod przypraw. Jeśli jednak ktoś ogranicza ilość tłuszczu w diecie może spokojnie zamienić śmietanę na jogurt. Buraczki z kminkiem i tymiankiem świetnie skomponują się w pełne danie z grillowaną piersią w boczku. Całe danie to ciutek ponad 600 kcal, ponad 50g białka, około 30 tłuszczy i tylko 20 g węglowodanów. POLECAM!!!
Buraki przez niektórych traktowane jak wyrocznia związana z jelitami, przez innych jako roślinne źródło żelaza, detoks z w czerwonym kartoflu :P. Dla mnie to jeden z ulubionych dodatków do obiadu (tarte, czy blendowane, ze śmietanką, jogurtem i przyprawami. Jednak używam ich zdecydowanie za rzadko, jakoś nie umiem znieść czerwonych palców przez kilka dni, a obieranie w rękawiczkach przekracza moje umiejętności. stąd też niestety za rzadko jadam tą pięknie pachnącą ziemią bombę witamin i minerałów. Chodzą słuchy, że burak ma właściwości przeciwnowotworowe i anty-age. Gdyby jeszcze zmywał i gotował to wybaczyłabym mu te niespieralne plamy 😀
Składniki (na 3 porcje):
– 4 buraki
– szklanka bulionu domowego
– 2-3 szalotki
– 6 łyżek śmietany 18% (wymienne na jogurt, jeśli boimy się tłuszczu :P)
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki octu winnego
– ząbek czosnku
– tymianek wg uznania
– taka sama ilość kminku
– pieprz czarny/kolorowy mielony
– szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Buraki obierz, zetrzyj na tarce lub poszatkuj w robocie kuchennym. Na patelni podsmaż posiekaną szalotkę z czosnkiem. Dodaj buraczki, przyprawy, i bulion i gotuj na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Dodaj ocet. W razie potrzeby dodaj także wodę. Wymieszaj łyżkę lub dnie buraczków z połową śmietany. Dodaj na patelnię i wymieszaj. Dodaj resztę smietany i gotuj, mieszając kilkukrotnie, na małym ogniu kilka minut.
Wartości odżywcze:
317,9 kcal
7,8 g białka
20,4 g tłuszczy
24,6 g węglowodanów
6 g błonnika
Dodaj komentarz