O zaburzeniu metabolicznym jakim jest Insulinooporność mówiłam zarówno w live jak i pisałam na blogu. Jednakże sama świadomośc czym jest to zaburzenie metaboliczne nie daje odpowiedzi na pytanie – jak radzić sobie z przygotowywaniem posiłków, gdy nie mamy pod ręką książki kucharskiej, czy gotowego jadłospisiu, a trzeba jeść.

Na pomoc w takiej sytuacji przychodzi z pewnością zasada talerza Insulinooponego, który jest świetną ściągą dla osób początkujących w diecie z niskim i średnim ładunkiem glikemicznym, a dla starych wyjadaczy 😉 jest to świetne przypomnienie co i jak.

Na czym polega zasada Talerza Insulinoopornego?

Jest to niezwykle proste!

Warzywa – 50% talerza

Pełne witamin, soli mineralnych i błonnika, będące podstawą zdrowej diety i utrzymania organizmu w optymalnym zdrowiu. Ważne, by danie komponować tak, by połowa talerza to były warzywa surowe, gotowane, kiszone, pieczone, duszone, i tak dalej. Warto także by talerz był kolorowy, wybieranie różnych kolorów warzyw to pewność dostarczania całego spektrum substancji prozdrowotnych, którymi sa np. antyoksydanty.

Węglowodany złożone – 30% talerza

Niezbędne dla utrzymania prawidłowej glikemii, dostarczenia błonnika nierozpuszczalnego, który wpływa korzystnie na perystaltykę jelita, czy bogactwo witamin z grupy B, a także magnezu czy cynku,. Powinno ich być trochę więcej niż 1/4 talerza i warto by były to raczej grube kasze, pełnoziarniste makarony, dobrej jakości pieczywo graham albo razowe.

Białko – 15% talerza

Białko jest niezbędnym nam do życia budulcem, który wchodzi w skład każdej komórki naszego organizmu. Jego ilość jest bardzo ważna, ponieważ niedobór białka będzie odbijał się na regeneracji całego organizmu – zarówno siła mięśni jak i jakość, wygląd czy elastyczność skóry zależna jest między innymi od obecności tego skłądnika. Warto wybierać chiude mięsa, jaja, chuide kawałki mięs czerwonych. Oczywiście można także wybierać wegańskie źródła białka takie jak np. tofu, tempeh czy seitan.

Tłuszcze – 5% talerza

Tłuszcze są niezbędnym składnikiem w naszej diecie, między innymi dlatego, że wchodzą w skład osłonek mielinowych komórek nerwowych – można powiedzieć, że tłuszcze w diecie to smar naszego pojazdu, czyli naszego ciała. Dodatkowo tłuszcze są niezbędne do wchłaniania witamin takich jak witamina A, witamina D, witamina E i witamina K. W diecie warto by były to głównie tłuszcze roślinne, takie jak oliwa, olej rzepakowy, lniany, czy np orzechy, nasiona, a nawet awokado.

Aby ułatwić Wam zapamiętanie takiego schematu poprosiłam mojego grafika, by narysował dla nas obrazek, który po wydrukowaniu można przyczepić do lodówki i korzystać z niego na co dzień. Będzie to na pewno także ułatwienie dla całej rodziny Insulinoopornego, gdy będą chcieli przygotować dla niego odpowiednie danie.

Pobierz grafikę z kolorowym tłem TUTAJ

Pobierz grafikę z jednolitym tłem TUTAJ