Większość z nas kojarzy pokrzywę z parzącą rośliną atakującą nas w lesie, na polach i w niektórych zakamarkach miejskich skupisk zieleni. Sporo osób słysząc, że wykorzystuje się ją zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce oraz ziołolecznictwie nie chce dać wiary, że ten parzący chwast może się do czegoś przydać.

Wybierając swoją pokrzywę, znów postawiłam na firmę look food, ponieważ bardzo zadowolona jestem z jakości czystka, który zakupiłam pod tym brandem. Kolejny raz skłonił mnie do tego wygląd ziółek i nie żałuję. Po otwarciu opakowania, zapach kojarzy mi się z lasem, a kto mnie zna, ten wie, jak miękkie serce mam dla natury. Nie mogę powiedzieć, że ja i to cudowne ziółko jesteśmy najlepszymi przyjaciółmi, ponieważ mój nos dostaje pierdolca jak tylko parzę pokrzywę (donrze, że smak nie jest taki jak zapach parzonej – lekko bagienny), a potem mam przez dwa dni wrażenie, że ja nią waniam. Może jestem przewrażliwiona, może nie – zdecydowanie wolę delikatne perfumy niż walić pokrzywą. Ale czego nie robi się dla zdrowia 😀 Pić piję, dobrzy przykład musi iść dalej.

Pokrzywa rośnie praktycznie wszędzie, dzięki czemu z jej zdrowotnych właściwości korzystać może większa część populacji. Nasze babcie i prababcie gotowały z niej zupy, robiły wywary, a nawet karmiły nią zwierzęta – dodając ją do paszy. Z pokrzywy (po sparzeniu) można robić sałatki, farsz do mięs i pierogów (wut?!) a także okłady.

Jak to zwykle przy ziołach bywa, ma ona bardzo wiele pozytywnych właściwości, dzięki czemu pijąc pokrzywę poprawiamy stan naszego organizmu. A dlaczego?

Pokrzywa zawiera bardzo dużo minerałów, takich jak: fosfor, jod, krzem, magnez, potas, siarkę, sód, wapń i żelazo. Poza nimi w jej skład wchodzą także witaminy: A, K, B2, B5. Pokrzywa jest także źródłem chlorofilu, kwasu pantotenowego, serotoniny i kwasów organicznych. A to tylko część ze skąłdników mających pozytywny wpływ na zdrowie.

NATURALNY ANTYBIOTYK: dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwwirusowym pokrzywa podnosi odporność naszego organizmu, jednocześnie pomagając zwalczać atakujące nasz organizm infekcje. Doskonale radzi sobie z różnego rodzaju zapaleniami, w tym zapaleniami mięśni oraz reumatoidalnym zapaleniem stawów (reumatyzm). Ponadto picie pokrzywy polecane jest przy artretyzmie. Pokrzywa wspomaga produkcję przeciwciał.

STANY ZAPALNE SKÓRY: mimo iż wyżej opisałam pokrzywę jako świetny sposób na wszelkie zapalenia w organizmie, to walka trądzikiem, zmianami skórnymi i powierzchownymi ranami (otarciami) zasługuje na specjalny akapit. Pokrzywą zminiejszymy, a nawet pozbędzimey się zarówno trądziku młodzieńczego jak i dorosłego. Przecieranie zmian skórnych wywarem odkaża je, oraz wspomaga regenerację naskórka, dzięki czemu znacznie szybciej zagoją się drobne rany i stany zapalne.

ALERGIEpokrzywa świetnie radzi sobie z katarem siennym, pokrzywką (łohohoho) wywołaną przed alergie, a także zmniejsza inne objawy alergii jak bóle głowy, czy obrzęki. Wpływa ona na poziom histaminy w organizmie.

DEPRESJApokrzywa dzięki zawartości serotoniny sprawdza się w stanach depresyjnych, uspokaja i niweluje napięcia spowodowane stresem.

ASTMA i INFEKCJE DRÓG ODDECHOWYCHpokrzywa ma także właściwości ułatwiające odkrztuszanie i oddychanie co może być pomocne przy astmie, czy przeziębieniowym kaszlu. Nasze prababcie uważały pokrzywę za świetne lekarstwo na koklusz.

JAMA USTNApokrzywa dzięki swoim bakteriobójczym właściwościom może być wykorzystywana w profilaktyce stanów zapalnych w jamie ustnej. Neutralizuje także nieprzyjemny zapach z ust.

ANEMIA: zawierając dużo żelazapokrzywa wspomaga walkę z anemią. Jej krwiotwórcze działanie wspomaga powstawanie nowych czerwonych krwinek. Żelazo w niej zawarte jest znacznie lepiej przyswajane, niż żelazo w suplementach.

CUKRZYCA: pokrzywa, pita regularnie, pomaga utrzymać poziom cukru na odpowiednim poziomie. Należy jednak pamiętać, że przyjmując leki na cukrzycę nie powinno się pić pokrzywy (bez konsultacji z lekarzem) ponieważ wzmacnia ona działanie leków cukrzycowych.

NADCIŚNIENIE TĘTNICZE: herbatka z pokrzywy pomoże nam także, jeżeli nasze ciśnienie krwi jest wyższe niż powinno. Regularne jej picie może zaowocować obniżeniem ciśnienia, a także poprawą stanu naczyń krwionośnych.

OSTEOPOROZA: istnieją także opinie, że dzięki wysokiej zawartości wapnia, potasu i magnezu pokrzywa wzmacnia nasze kości i jest pomocna w leczeniu osteoporozy.

DETOKSpokrzywa wspomaga pracę wątroby, dzięki czemu ma duży wpływ na detosykację organizmu. Wiąże ona metale ciężkie, dlatego polecana jest palaczom oraz osobom, które nie chcą przechodzić głodówkowego detoksu, a zależy im na oczyszczeniu organizmu.

CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO I WYDALNICZEGOpokrzywa, poza wątrobą wspomaga także pracę trzustki i żołądka, dlatego picie jej w czasie chorób związanych z układem pokarmowym przyspiesza czas leczenia oraz przynosi ulgę w dolegliwościach. Pokrzywę stosuje się także w czasie biegunek oraz infekcji jelit. Jej skuteczność sprawdzono w  objawach wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Stosowano ją także w leczeniu żółtaczki.

UKŁAD MOCZOWY: ma ona działanie moczopędne, dzięki czemu zapobiega kamicy nerkowej, a także pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu. Skuteczna jest w infekcjach układu moczowego.

CHOROBY NOWOTWOROWE: istnieją badania, które badały wpływ pokrzywy na rozrost komórek nowotworowych, których wyniki są bardzo obecujące (badania dotyczyły raka prostaty).

METABOLIZMpokrzywa świetnie sprawdza się w czasie kuracji odchudzających, ponieważ poza odżywieniem organizmu i wspomaganiem jego oczyszczania ma także właściwości pobudzające metabolizm. Nada się także dla niejadków, ponieważ picie pokrzywy wzmaga apetet. Może wygląda to dziwnie, przy właściwościach odchudzających, ale należy pamiętać o regulacji cukru i wspomaganiu pracy ukłądu pokarmowego. W tym wypadku nie tworzy to żadnego konfliktu.

INNE ZASTOSOWANIApokrzywę poleca się także matkom karmiącym, szczególnie tym, które mają problem z ilością mleka. Pokrzywa przyspiesza jego produkcję, jednocześnie będąc bezpieczną dla dziecka. Ponadto pokrzywę można stosować po antybiotykoterapii, pomoże ona w szybszym powrocie do równowagi organizmu. Dodatkowo pokrzywa dodaje nam energii i witalności (dzięki zawartości witamin i minerałów). Stoswana jest także jako suplement diety wzmacniający paznokcie i włosy, oraz poprawiający stan cery.

Parzenie: czubatą łyżeczkę pokrzywy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem na 10-15 minut. Wywar należy przecedzić i pić, najlepiej ciepły. W profilaktyce chorób układu pokarmowego, oraz w czasie diet odchudzających najlepiej pić pokrzywę między posiłkami 2-3 razy dziennie. Ostudzony wywar może być stosowany jak tonik na twarz i zmiany skórne.

Kosmetyka: pokrzywę wykorzystuje się także w kosmetyce, jako składniki kremów, toników i preparatów do włosów taich jak płukanki, czy szampony przeciwłupieżowe.

PRZECIWSKAZANIA: mimo tak wielu dobroczynnych składników pokrzywa nie jest dla każdego. Osoby, które cierpią na przewlekłe choroby układu moczowego nie powinny jej pić bez konsultacji z lekarzem. To samo tyczy się cukrzyków, którzy stosują terapię lekami (o czym wspomniałam wcześniej). Stosować jej nie powinny także kobiety z chorobami dróg rodnych. Jeśli nie jesteś pewien, czy możesz stosować pokrzywę, to skonsultuj się z lekarzem.