Wśród ludzi istnieje coraz większa świadomość na temat zdrowego odżywiania oraz jego wpływu na zdrowie i jakość życia. Mimo tego, bardzo często zapominamy o podstawowych zasadach, których zachowanie pomoże nam nie tylko zmienić nawyki żywieniowe, ale także zwiększyć bezpieczeństwo naszego pożywienia.
Może brzmi to trywialnie, ale ilu z was zastanawiało się nad tym, czy kurczak, który stoi w lodówce obok otwartego jogurtu jest bezpieczny? Zdarzyło się wam rozchorować po żywności, która nie wyglądała i nie smakowała jak zepsuta? Może mój artykuł pomoże wam zrozumieć dlaczego oraz jak uniknąć tego w przyszłości.
Światowa organizacja zdrowia jakiś czas temu wypuściła „przewodnik” bezpiecznej żywności, którego zasady zamierzam wam przekazać.
Pierwsza podstawowa zasada to: UTRZYMUJ CZYSTOŚĆ
Naturalnie w środowisku występuje bardzo dużo mikroorganizmów, które bytują sobie wokół nas i nie wywołują żadnych chorób. Jednakże sporo z nich (występujących w wodzie, na ciele zwierząt i ludzi, etc.) może być niebezpieczna i stać się przyczyną nieprzyjemnych zatruć, czy chorób. Przenosimy je na rękach, ubraniach, czy nawet na kuchennych przyborach (takich jak deski do krojenia, noże, czy pojemniki). Wystarczy chwilowy, niewielki kontakt by przenieść je na żywność, a stamtąd już krótka droga do zakażeń pokarmowych.
Zatem, jak się przed nimi bronić?
Bardzo ważne jest mycie rąk przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania. Mycie rąk powinno być czynnością automatyczną, tak samo jak wychodząc z toalety myjesz ręce, tak samo myj je wchodząc do i wychodząc z kuchni.
Kolejnym krokiem w utrzymywaniu czystości jest mycie i odkażanie wszystkich powierzchni i sprzętów, których używasz w kuchni. Ważne jest także, by chronić żywność i sprzęty przed zwierzętami i owadami.
Istotnym, często pomijanym krokiem jest ODDZIELANIE ŻYWNOŚCI SUROWEJ OD UGOTOWANEJ.
Surowa żywność (przede wszystkim mięsa, owoce morza) mogą zawierać groźne mikroorganizmy, co stwarza ryzyko przeniesienia drobnoustrojów na żywność już przygotowaną.
Co należy robić?
Z pewnością należy przechowywać żywność surową i ugotowaną w innych pojemnikach, najlepiej szczelnych. Do przygotowywania żywności surowej używaj innych sprzętów i przedmiotów (desek do krojenia, noży, talerzy, misek).
Kolejnym krokiem jest DOKŁADNE GOTOWANIE
Ponieważ właściwa obróbka termiczna zabija praktycznie wszelkie niebezpieczne mikroorganizmy, dlatego podgrzanie żywności do minimum 70 stopni Celsjusza pomaga w utrzymaniu pożywienia w ramach bezpiecznego. Należy o tym pamiętać szczególnie przy mięsie mielonym, dużych partiach mięsa (pieczenie, schaby) oraz przy obróbce drobiu.
O czym należy pamiętać?
Dokładnie gotuj/smaż/piecz mięso, owoce morza i jaja (przygotowując mięso miej pewność, ze jego soki są czyste, kolor wypływających soków nie powinien być różowy)
Gotując zupę doprowadź ją do wrzenia lub za pomocą termometru kuchennego sprawdzaj, czy uzyskała minimum 70 stopni Celsjusza dla pewności, że zabijesz szkodliwe mikroorganizmy.
Gdy odgrzewasz wcześniej przygotowane potrawy, także doprowadź je do temperatury powyżej 70 stopni Celsjusza.
Skoro już wiemy jak odgrzewać i jak przygotowywać żywność, jeśli chodzi o temperaturę to czas na PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI W ODPOWIEDNIEJ TEMPERATURZE.
Kolejny raz spotykamy się z mikroorganizmami, których tempo rozmnażania w temperaturze pokojowej jest zawrotne. Niebezpieczną strefą dla pożywienia jest 5-60 stopni Celsjusza, temperatury poniżej i powyżej najlepiej zabezpieczają żywność, ale należy pamiętać, że niektóre z mikroorganizmów radzą sobie dobrze w temperaturach poniżej 5 stopni Celsjusza.
Jak utrzymać poziom bezpieczeństwa żywności na najwyższym poziomie?
Łatwo psującą się żywność, a także ugotowaną przechowuj w lodówce, najlepiej w temperaturze poniżej 5 stopni. Poza lodówką przygotowane jedzenie nie powinno znajdować się dłużej niż dwie godziny.
Potrawy przed podaniem powinny wciąż mieć temperaturę powyżej 60 stopni Celsjusza.
Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet w lodówce a rozmrażając zamrożone produkty nie rób tego w temperaturze pokojowej. Zanurz je w ciepłej wodzie lub użyj do tego np. funkcji rozmrażania w mikrofali.
Poza tymi punktami, jednym z najważniejszych jest UŻYWANIE BEZPIECZNEJ WODY I ŻYWNOŚCI.
Surowe produkty (w tym także woda i lód) mogą być zanieczyszczone substancjami chemicznymi oraz niebezpiecznymi mikroorganizmami. W uszkodzonej lub spleśniałej żywności mogą powstawać toksyczne substancje chemiczne, dlatego uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj metody, które zminimalizują ryzyko zakażenia, a co za tym idzie, zachorowania. Dobrymi metodami jest np. mycie i obieranie.
Co możesz zrobić, żeby poprawić bezpieczeństwo produktów spożywczych?
Miej pewność, że woda której używasz jest wolna od zanieczyszczeń. Gdy nie masz takiej pewności to ją przegotuj. Jeżeli nie masz takiej możliwości – używaj wody butelkowanej z atestami.
Wybieraj produkty, które zostały przygotowane tak, by były bezpieczne, np. mleko pasteryzowane.
Produkty spożywane na surowo, np. warzywa i owoce myj dokładnie oraz unikaj spożywania żywności po terminie przydatności do spożycia.
Mam nadzieję, że te kilka rad pomoże wam zwiększyć bezpieczeństwo i jakość spożywanych przez was posiłków oraz wspomoże wasze zdrowe i racjonalne odżywianie, co działa na korzyść waszych organizmów.
Mam w planach jeszcze kilka dokładniejszych artykułów na ten temat, także liczę, że zostaną one dobrze przyjęte. Wiedzą należy się dzielić.
Obrazek ze strony: https://www.cdc.gov/foodsafety/
Dodaj komentarz